menu: rubrieken, zoeken & meer

De ‘vergrieping’ van Covid-19 begint op 28 maart in Spanje

De ‘vergrieping’ van Covid-19 begint op 28 maart in Spanje
Beeld: Canva

De ‘vergrieping’ van Covid-19 begint op 28 maart in Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal ziekenhuisopnames is in Spanje dusdanig gedaald en het aantal volledig gevaccineerde personen is gestegen naar meer dan 92% dus wordt het nu tijd om Covid-19 anders te behandelen, aldus het Ministerie van Volksgezondheid. Weliswaar komen er dagelijks nog steeds duizenden nieuwe positieve coronatesten bij en overlijden ook nog steeds honderden mensen per week in Spanje, de situatie is volgens het Ministerie van Volksgezondheid dusdanig onder controle dat een nieuwe etappe kan beginnen.

En die etappe begint op maandag 28 maart , iets meer dan twee jaar na de eerste noodtoestand in Spanje die zorgde voor meer dan 11 miljoen positieve coronatesten en meer dan 102.000 corona-doden. Spanje zet op 28 maart een ‘reuzenstap’ en verklaart officieel de corona-crisis als gesloten. Dat wil zeggen, als je vanaf die datum positief getest wordt of slechts lichte klachten hebt dan hoef je niet meer in thuisisolatie en worden die positieve coronatesten ook niet meer bij elkaar opgeteld.

Directe contacten van positief geteste personen hoeven vanaf 28 maart ook niet meer in quarantaine. De positief geteste personen wordt wel aangeraden om overal een mondkapje te dragen en zo veel mogelijk het contact met kwetsbare personen te vermijden. Voor diegene die positief getest wordt raadt het Ministerie aan om aan thuiswerken te doen tenzij men werkt in bijvoorbeeld een ziekenhuis of bejaardentehuis, dan wordt aangeraden om vijf dagen thuis te blijven.

Het coronavirus is nog niet weg maar in Spanje wil men er wel anders mee omgaan. Met deze nieuwe houding gaat Spanje in feite verder dan andere landen, waaronder Nederland, want de verplichte thuisisolatie na een positieve test komt te vervallen. Verder zijn coronatesten niet meer verlicht als je slechts lichte klachten hebt. Als je jonger dan 60 jaar bent, geen kwetsbare gezondheid hebt of zwanger bent hoef je geen melding meer te doen bij een testlocatie. 60-plussers, kwetsbare en zwangere personen die positief testen moeten zich nog wel melden.

Het corona-beleid wordt in Spanje vanaf 28 maart dus volledig anders maar een einde van de mondkapjesplicht in de binnenruimtes is nog steeds niet nabij. Er wordt al weken over gediscussieerd en de premier van Spanje kondigde al aan dat de plicht om in openbare buitenruimtes een mondkapje te dragen ‘zeer snel’ voorbij zal zijn. Maar verder dan dat is het nog niet gekomen.