skip to Main Content
Op welke dagen is het een paas-feestdag in de Spaanse deelstaten

Op welke dagen is het een paas-feestdag in de Spaanse deelstaten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Pasen komt eraan en veel mensen weten niet precies of er vrije dagen zijn of niet wat vaak inhoudt dat winkels zoals supermarkten gesloten zijn en men voor een verrassing kan komen te staan. Per autonome deelstaat is dat in Spanje vaak verschillend en dus kijken we even kort naar enkele dagen waarop het feest is deze paasdagen 2018 in Spanje.

Donderdag 29 maart is het Jueves Santo ofwel Witte Donderdag wat geen officiële feestdag is in heel Spanje maar wel een dag waarop men een vrije dag heeft zoals in bijna heel Spanje op de deelstaten Catalonië, Cantabrië en de Comunidad Valenciana na. Op Witte Donderdag wordt Het Laatste Avondmaal van Christus met zijn apostelen en de instelling van de eucharistie door Jezus herdacht.

Vrijdag 30 maart ofwel Viernes Santo wat Goede Vrijdag is, is een officiële feestdag in heel Spanje waarop alle winkels, supermarkten en bedrijven gesloten zullen zijn (uiteraard op uitzonderingen na). Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem.

De zaterdag 31 maart is het Sábado Santo ofwel Stille Zaterdag ook wel Paaszaterdag genoemd. Op deze dag herdenkt men de tijd dat het dode lichaam van Jezus Christus in het graf lag.

Terwijl de zondag 1 april en maandag 2 april in Nederland en België bekend staan als de beide paasdagen of paaszondag en paasmaandag, is dat in Spanje niet zo. De zondag ofwel de Domingo de Pascua is in Spanje het einde van de Semana Santa, de Goede Week en noemt men ook wel Domingo de Resurrección of Domingo de Gloria omdat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.

Maandag 2 april ofwel Lunes de Pascua is het alleen een officiële feestdag en dus ook vrije dag in de deelstaten Catalonië, Comunidad Valenciana, Balearen, Navarra en Baskenland. De rest van Spanje moet dan gewoon weer aan het werk. De maandag is de dag dat de Mona de Pascua gegeten wordt in de deelstaten Catalonië, Comunidad Valenciana, Murcia en Aragón.

De Mona de Pascua is een taart met ofwel gekookte eieren of chocolade figuren en kleurrijke decoraties van bekendheden of prinsesjes, Spongebop, Messi, etc. In Catalonië geven de peetvaders (padrinos) een mona de chocolate aan de petekinderen. Dit zijn chocoladefiguren van de meest actuele personages en figuren waarvan er elk jaar weer honderdduizenden weg worden gegeven.

¡Feliz Pascua!

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken