skip to Main Content
Nieuw fiscaal akkoord of “cupo fiscal” voor Baskenland na steun voor staatsbegroting Spanje

Nieuw fiscaal akkoord of “cupo fiscal” voor Baskenland na steun voor staatsbegroting Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er is nogal wat te doen over het nieuwe fiscale akkoord wat de regering van de Partido Popular (PP) met het Baskenland heeft bereikt. Volgens veel oppositiepartijen is dit nieuwe “cupo fiscal” of “concierto vasco” op een express wijze afgesproken waarbij de Basken vele miljoenen minder gaan betalen voor de bevoegdheden die de Baskische regering niet heeft zoals het leger, buitenlandse zaken en het Koningshuis.

Als steun van de Baskische PNV partij voor de algemene staatsbegroting 2017 die de Spaanse regering met de PP als uitvoerende macht moet gaan goedkeuren, hebben de Basken een nieuwe overeenstemming bereikt wat betreft dat deel van de belastingen die het Baskenland aan de staat moet betalen voor bepaalde bevoegdheden die zij zelf als autonome deelstaat niet vervullen.

Bevoegdheden

Het probleem is op dit moment echter dat het deel wat de Basken aan Spanje moeten betalen voor o.a. het gebruik van het leger, de bemiddeling van Buitenlandse Zaken en de ambassades en de vertegenwoordiging van het Spaans Koningshuis zo’n 40% lager is dan de laatste periode. Het zogenaamde “cupo vasco” of “concierto económico vasco” wordt elke vijf jaar bepaald maar sinds het jaar 2007 is er onenigheid over. Tot nu toe betaalden de Basken aan Spanje 1,6 miljard euro maar de Baskische regioregering vindt dat teveel en heeft het ju voor elkaar gekregen dat bedrag naar beneden te halen tot 950 miljoen euro.

Wat is het

Het “concierto económico vasco” ofwel fiscaal pact is een fiscale afspraak die de Spaanse regering elke vijf jaar maakt met de Baskische regioregering over het bedrag dat de Basken aan Spanje dienen te betalen voor bepaalde bevoegdheden die de Basken zelf niet hebben. Het Baskenland heeft vrijwel alles zelf onder controle op enkele belangrijke onderdelen na en daarvoor moeten zij aan Spanje een vergoeding voor betalen. We hebben het dan over bijvoorbeeld het gebruik van het leger, de nationale musea, alles wat met Buitenlandse Zaken te maken heeft zoals de vertegenwoordiging in het buitenland bij problemen en het gebruiken van Basken van de Spaanse ambassades en de kosten voor het Spaanse Koningshuis.

Deze speciale fiscale afspraken tussen Spanje en het Baskenland bestaan al sinds de 19e eeuw (1878) en werden in de Grondwet uit 1978 opnieuw vastgelegd. Naast het Baskenland heeft ook de autonome deelstaat Navarra recht op een speciale fiscale afspraak die, mede vanwege het aantal inwoners en de oppervlakte van de deelstaat, vele malen lager is dan die van het Baskenland. Volgens experts zijn de speciale afspraken die deze twee deelstaten met de Spaanse staat hebben internationaal gezien zeer uitzonderlijk en gebeurt dit bijna nergens anders op de wereld.

Belastingen

De belastingen zoals de loonbelasting, btw, onroerend goed belasting etc. worden allemaal door de drie “diputaciones forales vascas” (te weten Álava, Guipúzcoa en Vizcaya) geïnd waarbij zij zelf de hoogte van de belastingen mogen bepalen die de Basken moeten betalen met als enige eis dat de belastingdruk vergelijkbaar is met die van de rest van Spanje. Gezamenlijk wordt dan het met de Spaanse staat afgesproken bedrag betaald voor de bevoegdheden zoals eerder omschreven. In de rest van Spanje en in de overige autonome deelstaten is dat precies andersom. De Spaanse staat int alle belastingen volgens de criteria van het regionale financieringssysteem en distribueert dat onder de deelstaten. Dat systeem wordt op dit moment hervormd maar dat proces verloopt traag.

Te hoog

Volgens de beginselen van de speciale fiscale afspraken dient het Baskenland 6,24% van hun staatsinkomen aan Spanje te betalen terwijl dat bij de deelstaat Navarra 1,6% is van hun inkomen. Deze percentages zijn sinds 35 jaar ongewijzigd gebleven terwijl deze twee regio’s wel elk jaar hogere staatsinkomsten hadden. In de staatsbegroting van 2016 stond nog vermeld dat het Baskenland 1.5 miljard euro aan Spanje heeft moeten betalen. Volgens de Basken hebben zij de laatste tien jaar 1,6 miljard euro teveel betaald aan Spanje en zou het eigenlijke jaarlijkse bedrag op 850 miljoen euro moeten liggen. In de staatsbegroting van 2017 stond in eerste instantie 1,6 miljard euro gepland wat later werd teruggebracht naar 1,2 miljard euro maar nu uiteindelijk dus 950 miljoen gaat worden als beloning voor de steun van de PNV partij bij het goedkeuren van de algemene staatsbegroting 2018, iets wat nog moet gebeuren.

Catalonië

Op dit moment vinden er hervormingen plaats waarbij de regiopremiers van alle autonome deelstaten regelmatig bijeen komen om te vergaderen over een beter autonoom financieringssysteem. De Catalanen willen al lange tijd een eigen belastingsysteem en willen eigenlijk net zoals het Baskenland en Navarra ook een “cupo catalan” hebben waarbij de regio zelf alle belastingen int en een deel aan de Spaanse staat betaald voor de bevoegdheden zoals hierboven omschreven. De Catalaanse vertegenwoordiging is echter nooit naar deze vergaderingen gekomen.

Volgens veel deskundigen zou een speciale belastingafspraak met Catalonië in de stijl van het Baskenland en Navarra een goede oplossing zijn van het Catalonië probleem wat de laatste maanden zoveel politieke en sociale problemen heeft opgeleverd. Ondanks alles problematiek gaat het de Catalanen uiteindelijk om het financiële deel waarbij zij als rijkste deelstaat (of een van de rijkste) het oneerlijk vinden dat zij voor armere deelstaten zoals Extremadura of Andalusië moeten betalen terwijl ze zelf bijna niets terugkrijgen vanuit Madrid.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Nu breekt mijn klomp! De Catalanen hadden dus door gewoon onderhandelen kunnen bereiken wat ze (nu) zeggen te willen. Alleen lukt dat tot nu toe niet, ………. omdat zij niet op de daarvoor bedoelde vergaderingen kwamen?

    1. Dat is iets te simpel gezien ben ik bang. Er wordt onderhandeld tussen de Spaanse regering en de autonome deelstaten over meer geld, vrijheden etc. maar dat wil niet automatisch zeggen dat als Catalonië wel was komen op dagen zij hetzelfde fiscale pact zouden hebben als Baskenland en Navarra. Daar staat de regering voorlopig nog niet voor open omdat als Catalonië dit krijgt straks alles autonome deelstaten dit willen hebben waarna er niet een belastingdienst meer zal zijn maar 17 … en dat is ten eerste onoverzichtelijk en ten tweede kost dat enorm veel geld. In Catalonië zou een eigen belastingdienst, die er nu al min of meer bestaat, zo’n 500 tot 700 miljoen euro gaan kosten.

  2. Het lijkt niet meer dan reeel dat er in Spanje harmonisatie plaats vindt qua inkomsten en uitgaven. Dan moet Catalonie natuurlijk wel op de daarvoor bedoelde vergadering verschijnen …

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by