skip to Main Content

Komkommercrisis: Is het nu de EHEC of E.coli bacterie en wat is het eigenlijk

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Nu er een ware komkommeroorlog gaande is tussen Duitsland en Spanje en daarnaast er nu alweer 16 doden zijn te betreuren in Duitsland, maken steeds meer mensen zich zorgen over de EHEC-bacterie, de boosdoener die op komkommers en misschien ook andere groenten zou huizen. Wat moeten we weten over de kwalijke bacterie en kunnen we een besmetting voorkomen?

Wat is EHEC?

De EHEC-bacterie is een van de varianten van de bekende E.coli-bacterie, een normale bewoner van het maagdarmkanaal die ons beschermt tegen ziekmakende bacteriën. De Enterohaemorrhagische Escherichia coli (EHEC) is echter minder heilzaam voor de gezondheid. Dit type ziekmakende E.colibacterie kan leiden tot diarree gemengd met bloed. De benaming geeft aan dat de bacterie de darm aantast (entero) waarbij bloederige ontlasting (haemorrhagisch) wordt geproduceerd.

Wat is de STEC-bacterie?

Sommige van deze ziektemakers zijn zelfs in staat om gifstoffen of toxines te produceren, zo spreken we van STEC of Shiga toxine producerende E.colibacteriën.  De EHEC bacterie, aangetroffen in Duitsland, zou tot deze STEC-categorie behoren.

Wat zijn de symptomen?

Ben je besmet, is het ziektebeeld van persoon tot persoon anders. Niet iedereen wordt er ernstig ziek van. De symptomen variëren van milde tot hevige diarree tot hevige buikkrampen zonder koorts. Ook braken en misselijkheid komen meestal voor. Als na enkele dagen de diarree bloederig wordt, is een bezoek aan de arts zeker aangewezen. Bij kinderen tot 5 jaar of mensen met een hoge leeftijd, zijn de gevolgen vaak ernstiger. Een infectie kan in 5 tot 15 procent van de gevallen leiden tot problemen met bloedafbraak en aantasting van de nierfunctie. Bij 2 tot 7 procent van de besmette personen ontstaat binnen de twee weken na de infectie een complicatie aan de nieren het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS). En dat zorgt wel voor problemen.

Hoe voorkomen?

Hoewel de bacterie in Spanje nog niet gevonden is, hou je de hygiëneregels maar beter goed bij de hand. Vlees laat je goed verhitten en rauwe groenten was en schil je grondig. Vergeet ook de keukenspullen niet. Zijn deze met rauw vlees of groenten in aanmerking gekomen, was je deze zorgvuldig af. Handen wassen blijft een vereiste, zeker na een bezoek aan het toilet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend