skip to Main Content
Airconditioning of ventilator: wat kost het meeste en werkt het beste in Spanje
123rf

Airconditioning of ventilator: wat kost het meeste en werkt het beste in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Airconditioning of ventilator: wat kost het meeste en werkt het beste in Spanje

123rf

MADRID – Het is warm buiten op straat maar ook binnenshuis in Spanje en soms is het zo ontzettend (Spaans) benauwd dat een beetje verkoeling erg prettig is. Twee van de meest gebruikte manieren zijn de airconditioning en de ventilator. Maar welke is de beste mogelijkheid tot  verkoeling en welke kost het meeste in gebruik?

Op een vraag weten kunnen we eigenlijk meteen al een antwoord geven, welke van de twee kost het meeste in gebruik. De airconditioning (aire acondicionado) is daarbij de grote winnaar waarbij deze tot wel 90% duurder is dan een ventilator (ventilador) die veel minder stroom verbruikt, zoals we hier lezen. Niet iedereen is het daarover eens.

Daarbij moet ook gekeken worden naar de aanschafkosten die bij de airconditioning ook veel hoger liggen zoals de aanschaf van de apparaten (binnen en buiten) en de aanleg. Ventilatoren op een voet, tafelversie of hangend zijn goedkoper in aanschaf en flexibeler want deze kunnen verplaatst worden terwijl een airconditioning vast hangt aan de muur of in het plafond is verwerkt.

Wat echter ook belangrijk is om te realiseren dat een ventilator niet verkoelt maar door de beweging van het apparaat wordt de warme lucht verplaatst wat een koel effect heeft van ongeveer 3 tot 5 graden minder. Dat gebeurt alleen als men bij de ventilator in de buurt is. Een ventilator aanzetten terwijl er niemand aanwezig is werkt niet en brengt onnodige elektriciteitskosten met zich mee.

De airconditioning verbruikt veel meer stroom omdat deze ook veel harder moet werken. Een airco haalt de warme lucht uit een ruimte en vervangt deze door een koude lucht. Dat vergt veel meer energie waardoor de elektriciteitsrekening flink kan oplopen tot makkelijk 200 euro per jaar bij normaal gebruik.

Een airconditioning moet zo ingesteld worden dat het verschil tussen binnen en buiten niet meer is dan 12 graden. De ideale binnentemperatuur met een airconditioning ligt tussen de 24 en 26 graden in. Met dat gemiddelde verbruikt men over het algemeen minder stroom.

Wat is jouw voorkeur? De aire acondicionado of de ventilador? Of maak je liever gebruik van de derde optie … de typisch Spaanse handwaaier of abanico 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 23 reacties
 1. Zonnepanelen met airco. Dé perfecte combinatie. Wij hebben kantoor aan huis en overdag (het is hier gemiddeld 30-35 graden gedurende bijna 2 maanden per jaar) minimaal 3 air cos draaien die perfect door mijn 4 KW aan panelen gevoed worden. Niks geen hoge stroom rekening en niks geen milieu vervuiling door ons stroom gebruik.
  Daarnaast, omdat wij in de bergen wonen koelt het bijna altijd lekker af in de avond en nacht. In de slaapkamer hebben we dan een vierkante ‘bak’ ventilator in het raam staan die de koele buitenlucht de gehele nacht naar binnen blaast. We slapen nog gewoon met dekbed!
  Het gebeurd maar een paar nachten per jaar dat het ook ‘s nachts niet echt meer afkoelt en ja, dan werkt die zelfde ventilator nog wel met frisse lucht verplaatsing.

  De reacties van diegene die zeggen ‘voor de warmte’ naar Spanje te zijn gekomen is stoer praterij van naast het zwembad. Als je een hele dag moet werken, buiten of op kantoor, is 30 graden of (soms véél) meer echt niet te doen.

  Ventilatoren zijn echte ‘schijn’ koelers. Ze verplaatsen de lucht zodat door de extra verdamping van je huidvocht (zweet) het koel aanvoelt. Maar in werkelijk verwarm je de lucht een beetje. Als je ventilator 50 Watt verbruikt heb je eigenlijk een kacheltje van bijna 50 Watt in je kamer staan… Elektrische stroom wordt nl. omgezet in een draaiende beweging van een lucht schroef die die lucht op zijn beurt weer in beweging zet. Lucht in beweging zijn bewegende moleculen en laat de bewegelijkheid van moleculen nu net een maat zijn voor warmte….. Met de bekende “wet van behoud van energie” is elke kilowatt die door de ventilator wordt verbruik aan energie dus omgezet in een berg moleculen in beweging….. warmte dus.

 2. Tijdens het heetst van de zomer, wanneer we echt niet kunnen inslapen van de warmte, dan pas gaat de airco bij ons een tijdje aan. Na vb een uurtje, als de temperatuur gedaald is, gaat de airco uit en gaat de plafondventilator aan, om de koelere lucht te verspreiden. Wanneer het echt knoerheet is, kan het zijn dat beiden voor even aan gaan. Momenteel hebben we dit nog niet nodig gehad, de nachten zijn nog heerlijk om gewoon met de raam open te slapen. We gebruiken ze weinig, maar het komt toch wel eens van pas,…. zeker als je premenopauzaal bent ?.

 3. Waarom staat Costa Calida niet hieronder erbij gezet op de lijst hoe komt dat redaktie !!

 4. gebruik geen airco en geen ventolator.
  ik geniet van de warmte
  daarvoor zit ik in spanje
  mensen hebben altijd wat te zeuren
  ik lach en geniet, nergens last van

  1. Tja dat is zo maar er zijn ook oudere personen en die willen zeker verkoeling in de warmste tijd in Spanje. Je zal nog niet zo op leeftijd zijn maar vanaf je 60 ste is dit wel even anders!

  2. En er zijn ook mensen die moeten werken (zoals de redactie) die het wel eens wat koeler wil hebben in de zomer 🙂

 5. Tja als de Calima op Fuerteventura is dan zit er maar één ding op. Het zwembad in en slapen op het water. Geen ventilator of Airco is opgewassen tegen die vreselijk klamme hitte, heb diverse apparaten zie doorbranden tijdens de Calima. :o) Misschien toch een waaier aanschaffen. Lol

 6. Beste Don Eduardo, het is gelijk aan televisie, als het je niet bevalt, zoek een andere zender! Wees eens content wat de redactie doet en loop niet te muggenziften. Als je de lezers wel juist wil informeren geef dan ook aan wat er niet correct is aan dit artikel, get alive!

   1. Emma c, je bent er dus, zoals verwacht in getrapt, niets beters te doen dan rectificeren?

 7. Beste, ik denk voordat je een dergelijke artikel vol onjuistheden wil schrijven jezelf best toch eens gaat informeren bij vakmensen!

  1. Het artikel is gebasseerd op een SPAANS nieuwsbericht (zie link in artikel) zoals (bijna) altijd op SpanjeVandaag, dat moet men toch inmiddels wel weten dachten wij. Daarnaast als men het beter weet, waarom hier niet iets meer informatie geven of links of … zodat andere lezers geholpen worden. Alleen zeuren en klagen is te makkelijk 🙂

 8. Betreffende de 3e en 4e alinea: afgezien van het aparte taalgebruik en de taalfout een hoop onzin bij elkaar. De schrijver heeft de klok horen luiden …

 9. Wij gebruiken al jaren een dakventilator in onze camper en kunnen daarbij heerlijk slapen met een licht briesje boven ons bed. Daarbij ook nog eens geen last van muggen.

 10. De airco is voor mij persoonlijk geen optie,ik vind het niet prettig ik krijg het er van aan mijn luchtwegen, raam open is geen probleem.
  Verder heb ik verkoeling vest bij extreme temperatuur.

 11. Een airco koelt lucht en een ventilator verplaatst lucht. Simple as that. De thermometer in onze woonkamer zal geen graad zakken als we de ventilator aanzetten. Dat gebeurt uiteraard wel met de airco. Wil je snel verkoeling ga dan voor een ventilator zitten en laat je haar wapperen. Morgen misschien een kou opgelopen maar goed..
  Wil je een aangenamere omgevingstemperatuur? Dan toch maar de airco aan.

 12. Wij gebruiken enkel maar plafon ventilatoren, daardoor kun je zelf ook veel beter tegen de warmte. Enkel in de auto wel de airco aan omdat het daarbinnen gewoon veels te heet wordt, daardoor verbruiken we wel meer brandstof maar dat nemen we op de koop toe.

  1. Leo in de auto ik ook . Maar veel Spanjolen rijden met de raampjes open ook dat kost meer brandstof vanwege lucht weerstand . En dat weten de meeste niet, ook veel Nederlanders weten dit niet.

   1. Je bedoelt Spanjaarden? Spanjool is een beledigend woordgebruik

 13. wij gebruiken beiden, de ene keer airco, ander keer ventilator, wat ons het best uitkomt
  airco is wel duurder maar wel beter dan ventilator voor snellere afkoeling
  benieuwd wat de specialisten van sv te vertellen hebben

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken