skip to Main Content

De Canarische eilanden, een tropische Archipel

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

CANARIAS – (Hans Camps) Alle gegevens wijzen erop, dat de Canarische Eilanden een periode  van een tropisch klimaat ingaan, met veel warmte, regen en verwoestende stormen. De temperaturen zijn gemiddeld met  een halve graad Celsius gestegen.

De weersituatie voor de Canarische Eilanden is niet te rooskleurig voorgesteld voor 2011. Een reeks grote veranderingen, zoals een afname van het hogedrukgebied  boven de Azoren, de stijgende temperaturen en het verschuiven van de straalstroom, eisen hun tol op voor het weer op de Archipel  en men voorspelt al, dat het klimaat op de Eilanden steeds meer tropisch gaat worden.

José Luis Martel, technicus van het Agencia Canaria para el Cambio Climático (Canarisch Agentschap voor de Klimaatverandering), legt uit, “dat de straalstroom” – een stroom van sterke winden die van west naar oost over de  over de Atlantische Oceaan waait – “ zich naar het Noorden heeft verplaats, wat sterke de vorstperiodes veroorzaakt die men men in bijna geheel Europa waarneemt en de hoge temperaturen die overheersen op de Canarische Eilanden gedurende de afgelopen maanden. Als de straalstroom zich naar het zuiden zou hebben verplaats, zoals al diverse keren is voorgekomen,” zo zegt hij, “ is het gebruikelijk, dat er  grote stormen zullen komen.”

De toename van de temperaturen waaraan Martel refereert is terug te vinden in de gegevens die zijn verzameld door de wetenschappers van het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) (te vergelijken met het Nederlandse KNMI en het Belgische KMI), en die op de Canarische Eilanden een temperatuurschommeling te zien geven van een a twee graden gedurende de herfst van 2010 , terwijl in de rest van Spanje te temperatuurverhoging gemiddeld uitkomt op 0,4 graden Celsius.

Sommige mensen praten over een steeds meer tropische klimaat oo Canarias en Martel moet bekennen, dat de verkregen gegevens” in die richting wijzen.”, waarbij hij benadrukt, “ dat de tropische bandwijdte zich aan het uitbreiden is.”

Bovendien zegt Martel, die aan een project werkt, wat tot doel heeft, te verduidelijken, of er klimaatverandering bestaat op de Canarische Eilanden en, zo ja, wat de oorzaak is van de veranderingen het weer op de Archipel.”

“We maken een compilatie van de temperatuurwaarnemingen van de afgelopen 30 jaar en de eerste waarneming is, dat de temperatuur  gestegen is, maar we moeten nog steeds  bepalen wat de gevolgen zijn van die verhoging,” zo voegt hij toe.

Afzwakkend hogedrukgebied

De tweede beslissende factor in deze verandering van het klimaat van de Canarische Eilanden is het hogedrukgebied boven de Azoren, dat bij het meteorologische station bekend staat als actief centrum, gelegen tussen die eilanden en Madeira, wat over het algemeen Europa beïnvloedt en wat zich in het bijzonder uitstrekt over Spanje en Canarias  door  droog, zonnig, warm weer te brengen; factoren die op de Eilanden geneutraliseerd worden door de vientos alisios (verkoelende winden = de Noordoostpassaat).

De standpunten over dit onderwerp staan haaks op elkaar, omdat sommigen van mening zijn, dat het hogedrukgebied naar het zuiden is verhuisd , waardoor er  zware stormen zijn ontstaan op de zuidkust van Gran Canaria enk, anderzijds, zijn er, die van mening zijn, “dat dit slechts in geringe mate van invloed is,” zoals het geval is met Jesús Agüera, chef van de groep weersvoorspellers van het Aemet.

”Het hogedrukgebied is zwak en zorgt ervoor, dat we telkens meer oostenwind hebben, dat er meer calima (hete, oostelijke  woestijnwind uit de Sahara, gepaard gaande met zandstorm) en Afrikaans weer op de Eilanden afkomt,” zegt de wetenschapper, om vervolgens uit te leggen, dat dit  actieve weercentrum, “voorheen alle zwaarste stormperiodes afremde en nu niet

Toch is Agüera van mening, “dat meer warme herfstperioden  al langer gebruikelijk zijn op de Canarische Eilanden,” en hij herinnert eraan, “dat door met de verminderende lichtinval van de zon in de winter, men steeds meer  stormen registreert, omdat het hogedrukgebied aanzienlijk verzwakt.” Zeker is, dat, met gegevens of niet, de hoge temperaturen, de zware regens en de stormperioden steeds vaker gebruikelijk zijn en op eilanden zoals La Palma het tegenwoordig gebruikelijke sluiten van haar luchthaven laat zien, dat er een verandering plaatsvindt en, die is niet gering.

Ook Víctor Quintero, directeur van het Plaatselijke Meteorologische Centrum van West Canarias, omschrijft de genoemde fluctuaties als, “een fase van klimaatverandering volgens het boekje.”

Ondanks alles, hebben de straalstroom en het hogedrukgebied boven de Azoren, die de wetenschappers zoveel zorgen baren, ervoor gezorgd, om in 2010 minimaal 12 stromen om te leiden, welke rechtstreeks afkomstig waren van het Península (Schiereiland = vasteland van  Spanje), of van de Britse Eilanden, die over de Canarische Eilanden dreigden te trekken en hun woede op de Archipel te koelen.

Het enige wat duidelijk mag zijn, is, dat de winter 2010-2011 belooft,  dat men de bikini’s en de zwembroeken onder handbereik moet houden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend