menu: rubrieken, zoeken & meer

Hebben de ‘covid-free’ en ‘libre de covid’ badges wel zin in Spanje

Hebben de ‘covid-free’ en ‘libre de covid’ badges wel zin in Spanje
Beeld: Archief

Hebben de ‘covid-free’ en ‘libre de covid’ badges wel zin in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens het de-escalatieproces en met name na dat proces en het einde van de noodtoestand is het gebruikelijk bij veel winkels, bars, restaurants en hotels speciale certificeringen of badges te zien die aangeven dat een lokaal COVID-vrij is. Maar de vraag is of dat wel te garanderen is, of deze speciale badges wel rechtsgeldig zijn en of het wel nut heeft. Anderen menen dat het om een fraude gaat en een gevoel van valse veiligheid genereert.

De ‘covid-free’ of ‘libre de covid’ badges en certificering moeten een gevoel van vertrouwen en veiligheid geven maar feit is dat het eigenlijk het tegenovergestelde werkt. De Spaanse consumentenorganisatie OCU is fel tegen deze speciale covid-free badges en wil dat het Ministerie van Volksgezondheid actie onderneemt.

Onder de noemer ¿”Covid free”?¿Sin virus? #Nocuela ofwel ‘Covid-vrij en zonder virus dat is niet mogelijk’ wil de OCU meer aandacht vragen en eist de organisatie een verbod op deze vaak dure certificaten en badges die bedrijven in de meeste gevallen moeten kopen.

Het probleem met deze badges is dat men deze wel kan plaatsen na een uitgebreide schoonmaak maar het compleet covid of coronavirus vrij maken en houden van een lokaal is in de praktijk onmogelijk. Want ondanks alle goede bedoelingen hoeft er maar één besmet iemand binnen te komen en de ruimte is niet meer covid-vrij. 

Het zijn vaak schoonmaakbedrijven die deze badges en certificaten afgeven na een uitgebreide schoonmaak van een lokaal. Deze covid-vrij badges geven een gevoel van valse veiligheid omdat klanten kunnen denken dat ze in die ruimte niet besmet zullen raken.

Er is een veelvoud van badges en certificaten zoals ‘Establecimiento Seguro’, ‘virus-free’, ‘covid-free’, safe-tourism certified’, ‘hostelería segura’ etc. De meeste van deze badges hebben prijzen tussen de 300 en 1.000 euro. 

Beeld: Voorbeelden badges

Andalusië

Maar er zijn ook officiële regionale badges en certificaten zoals in Andalusië waar men deze week ‘Andalucía Segura’ heeft gepresenteerd . Dit geeft niet aan dat een bedrijf covid-vrij is zoals andere badges wel aangeven maar dat de eigenaar van een lokaal alle mogelijke hygiëne- en veiligheidsmaatregelen wat betreft covid-19 heeft getroffen waarmee ze voldoen aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

In Andalusië heeft men voor diverse sectoren verschillende badges zoals Alojamiento, Agencia de viajes, campos de golf, hostelería, oficinas de turismo t información, guías de turismo, playas, balnearios en turismo activo y naturaleza.

Om een van deze certificaten te krijgen en badges te mogen gebruiken moeten deze lokalen en bedrijven aan bepaalde eisen voldoen die HIER  per sector te lezen zijn. 

Beeld: Andalucía Segura

Officiële covid-badge

Het initiatief in Andalusië heeft ermee te maken dat er vanuit een centraal punt in Spanje nog geen alternatief is gekomen. Dat heeft het Ministerie van Volksgezondheid wel al eens aangegeven maar tot op de dag van vandaag is er nog geen officieel Spaanse badge of covid-free certificering.

Legaal

In dit artikel schrijft men ook over de juridische risico’s die het gebruik van niet officiële covid-free badges en certificaten met zich mee kunnen brengen. Juristen raden af om dit soort badges van particuliere bedrijven en instanties te gebruiken totdat er een officiële versie komt. Het is namelijk onmogelijk om als bedrijf te garanderen dat een lokaal virusvrij is. 

In het geval van een uitbraak zou er sprake kunnen zijn van een burgerlijke aansprakelijkheid als er een kans is van nalatig handelen waardoor schade bij personen kan optreden. In de praktijk zou dit dus kunnen betekenen dat als iemand besmet raakt in een lokaal dat een particulier covid-free badge heeft aansprakelijk gesteld kan worden voor deze besmetting.