Frankrijk en België houden grenzen gesloten tot half juni, en Spanje?

Frankrijk en België houden grenzen gesloten tot half juni, en Spanje?
Beeld: 123rf

MADRID – Er is veel te doen over het reizen naar Spanje over de weg. Veel Nederlanders en Belgen willen graag zo snel mogelijk naar Spanje om op vakantie te gaan of om naar hun vakantiewoning te rijden. De Spaanse grens en het luchtruim zijn gesloten voor inkomend verkeer, met uitzondering van Spanjaarden en buitenlandse residenten die naar hun hoofdwoning gaan. Maar het reizen over de weg is al moeilijk omdat België en Frankrijk tot half juni ook de grenzen gesloten houden.

Spanje heeft op 11 mei besloten om tot 24 mei de landsgrenzen en het luchtruim gesloten te houden, dat wil zeggen er zijn weer grenscontroles ingevoerd voor het inkomend verkeer. Alleen personen met o.a. de Spaanse nationaliteit en buitenlanders die officieel in Spanje woonachtig zijn en op weg zijn naar hun hoofdwoning en diverse andere uitzonderingen het land binnen mogen komen. LEES HIER meer daarover.

Maar de grenzen van Spanje zijn een ding. Om vanuit Nederland naar Spanje te rijden moet je door België en Frankrijk rijden en om vanuit België naar Spanje te rijden moet je de grens passeren en door Frankrijk rijden. En precies deze twee landen hebben ook voor niet noodzakelijke reizen de grenzen gesloten.

Meer informatie over reizen naar Spanje en de corona-maatregelen in dat land lees je HIER.

LEESTIP:
Informatie over het terugrijden van Spanje naar Nederland/België
Het hoe en wat over autorijden vanaf 4 mei en in Fase 0 in Spanje
Spaanse en grenzen binnen de EU in de toekomst gecoördineerd open

België

In België werd op 4 mei bekend dat het land de grenzen tot tenminste 8 juni gesloten houd voor alle niet noodzakelijke reizen of niet essentiële verplaatsingen. Als iemand uit Nederland dus naar een vakantiewoning wil rijden in België, Frankrijk of Spanje is dat niet toegestaan. 

Als men officieel woonachtig is in Frankrijk of Spanje mag men wel over de wegen in België rijden omdat deze reisbeweging onder transitverkeer valt. Dit is dan onder de volgende voorwaarden toegestaan:

 • Je mag niet stoppen in België. Ook niet om te tanken of voor een sanitaire stop.
 • In het voertuig mogen maximaal twee personen zitten, dit in verband met ‘social distancing’, tenzij alle inzittenden deel uitmaken van hetzelfde gezin en onder één dak wonen.
 • We raden aan om bewijsstukken mee te nemen die aantonen dat je inderdaad woonachtig bent in Spanje of Frankrijk.
 • Je kunt aan de grens Belgische politiecontroles tegenkomen.

Meer informatie over reizen door België en de corona-maatregelen in dat land lees je HIER.

Frankrijk

Op 7 mei werd in Frankrijk bekend dat de landsgrenzen tot 15 juni gesloten zullen blijven. Daarbij is het niet helemaal bekend of dat geldt voor de grenzen voor niet EU-lidstaten/burgers of voor iedereen. In principe zijn de buitengrenzen van het Schengengebied gesloten, behalve voor burgers met een vaste verblijfplaats in de EU of terugkerende EU onderdanen. 

Om te reizen door Frankrijk heeft men per persoon een document nodig maar dat geldt alleen voor noodzakelijke reizen en daar vallen vakantiereizen niet onder. Reizigers die naar of door Frankrijk reizen moeten het formulier ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire’ (Verklaring voor internationale verplaatsing) invullen.

KLIK HIER voor het Engelse document. 

Daarin staat letterlijk: ‘Individuals transiting through France to reach their residence, accompanied by their spouse and children’ met andere woorden, je mag alleen door Frankrijk reizen als je op weg bent naar je hoofdverblijf in Spanje (of Frankrijk en Portugal). 

Meer informatie over reizen door Frankrijk en de corona-maatregelen in dat land lees je HIER. 

Grens met Portugal

De grenzen tussen Spanje en Portugal zijn net zoals de landsgrenzen tussen Spanje met Frankrijk ook gesloten. De enige grenzen die op dit moment wel open zijn, zijn die met Andorra en Gibraltar. Maar de kans is groot dat de grens met Portugal in Fase 3 die in principe op 8 juni zou moeten beginnen weer open kan gaan voor o.a. het toeristische verkeer.

Dat nieuws werd begin mei bevestigd door de regionale premier van Extremadura Guillermo Fernández Vara. Op dit moment vinden er grenscontroles plaats en mogen er alleen essentiële of noodzakelijke reizen plaatsvinden waaronder ook het werkverkeer.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

25 reacties op “Frankrijk en België houden grenzen gesloten tot half juni, en Spanje?”

 1. Mijn opa en oma van 80 jaar oud zitten al enkele weken in Calpe, maar willen nu echt graag naar huis. Helaas gaan er geen vluchten van Alicante en het lijkt er op dit het nog lang gaat duren. Ook de Franse en Belgische grenzen zijn dicht. Heeft iemand tips of suggesties hoe wij hem naar Nederland kunnen krijgen?

  1. Kunnen ze nog autorijden? Met speciale doorreisformulieren kunnen stevia Frankrijk, België naar nederland

 2. Heb een huurwoning in Spanje,los alcazares,Murcia, kunnen we daarnaartoe vliegen wanneer dit is toegelaten,blijven daar dan ook,of met de wagen. Onze verhuizing gaat nu 25 mei wel door, zitten we hier lekker te kamperen dan,zijn nog niet ingeschreven daar,had normaal allemaal al in orde geweest bij normale toestanden,wie weet meer..zijn van België..

  1. Hallo, zit in dezelfde situatie, akte van mijn Belgische woning wordt verleden op 28/5, zou voorgoed naar Spanje verhuizen, mijn huis is af in vistabella golf,maar ben ook nog niet ingeschreven daar door de corona, ik ben nu ook verplicht hier nog iets te zoeken om te wonen…

  2. Wim Endeman

   Wij hebben een huisje bij Sunparks gehuurd in Mol bij de Kempensmeren vertrek 12 juni 2020.

   Hoe moeten we daar komen als de grens pas 15 juni open gaat ?

 3. annick
  Wij willen naar België terug reizen vertoeven hier al 7 à 8 weken in quarantaine, wij hebben er genoeg van hier opgesloten zijn.
  wij hebben al alle instanties geraadpleegd en niemand helpt ons, wij zijn 80 jaar oud en voor ons is het genoeg geweest.
  wie kan ons hier helpen??

  1. rymen pascal

   Beste Annick,

   Misschien contact opnemen met Jos Buyck Rijselsestraat(Kor) 41 B21 , 8500 Kortrijk – 0032 (0)56196473

   Op 09 mei omstreeks 19 uur gisteravond zijn 173 Belgen die in Tenerife vastzaten vanwege het coronavirus geland in een nagenoeg verlaten luchthaven van Zaventem. Jos Buyck (74) organiseerde nog één ultieme vlucht.
   Zie dit bericht
   https://www.demorgen.be/nieuws/na-quarantaine-in-tenerife-173-belgen-eindelijk-weer-thuis~b5133f17/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

   Veel succes
   Pascal RYMEN
   rymenp@hotmail.com

  2. Hi Annick, hangt ervan af waar je zit. Ik heb een auto gehuurd naar Madrid Barajas en van daaruit kunnen vliegen met Iberia naar Zaventem half april, maar die vliegen niet meer. Vueling had tot paasweekend nog vluchten vanaf Barcelona, maar ook niet meer. Je kan wel met de auto verplaatsen naar Madrid of Barcelona (wat het dichtst bij is) en dan van daaruit naar Schiphol vliegen met KLM. Vanaf schiphol rijdt op regelmatige basis een trein naar Brussel met stop in Antwerpen-Centraal. Hoop dat je daar wat mee bent ?

 4. ik wil van Benidorm en dan via Alicante naar Belgie vliegen kan dat ??En wanneer is dat mogelijk.

  1. Er zijn momenteel geen vluchten vanaf Alicante of Valencia. Zodra luchtvaartmaatschappijen weer vliegen kan dat weer, indien je de Belgische nationaliteit hebt mag je van de Belgische overheid altijd terugkeren, ook al ben je in BE geen resident. Je zal bij aankomst in BE wel verplicht 2 weken in thuisisolatie moeten

 5. Mist de familie

  Denk dat de Belgen niet zo moeilijk moeten doen en de grenzen open moeten doen het helpt niks op deze manier want de Belgen komen gewoon naar Nederland om boodschappen enz dus dan komen ze toch ook in ons land belagelijk dat ze zolang dicht blijven.

 6. In belgie niet stoppen om te tanken of sanitaire stop? ..serieus?? luier omdoen..extra tank op dak? indien waar..het kan dus nog gekker..

 7. Ongelofelijk dat dit zomaar kan. Vrij verkeer van goederen en personen staat in het Schengen verdrag.

   1. Woon je in een grot of zo? Jij bent een lekker makkelijke, slikt alles voor zoete koek van de overheid L*L

 8. Via de weg komen de meesten Spanje binnen in de provincie Girona. Dit is op dit moment de zwaarst getroffen regio ter wereld. 77 doden per 100.000 inwoners. Als een van de redenen wordt genoemd de AP 7! De provincie Girona blijft ook in fase 0 na het weekend schrijft de diari de Girona.

  1. De provincie Gerona WIL graag gesloten blijven maar het laatste woord heeft niet de Generalitat maar de Spaanse minister van Volksgezondheid. De kans is groot dat Barcelona, Lerida en Gerona waarschijnlijk in Fase 0 blijven maar dat weten we pas vrijdagmiddag of zaterdag.

  2. niet correct. Madrid heeft een sterfte van meer dan 110 per 100,000 inwoners. En buiten enkele steden is Girona zeer gespaard. Dus weinig reden om niet in fase 1 te gaan.

  3. Ik reis altijd via bordeaux, Pau, Teruel, Valencia. Mooiste route , maar dat ga ik hier natuurlijk niet vertellen. Weet iedereen het! Maar ook hier zal er grenscontrole zijn.

   1. Veel word er gezegd , weinig gedaan , maandag vertrokken met de auto en nodige papieren vanuit Calpe naar Beernem……….géén enkele politieman of controle gehad op onze route wel de nutteloze prijs betaald op de Spaanse
    autostrade ( Tarragona – Frankrijk en dan terug dure autostrade naar Belgie ) normaal rijden we altijd via Teruel -Pau
    en tanken we in Jaca omdat de prijzen van diesel in Frankrijk bijna 40 cent verschillen .We deden deze route omdat ons gezegd was dat we de korste route MOESTEN nemen ( wel héél veel verschil in kostprijs)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.