Frankrijk en België houden grenzen gesloten tot half juni, en Spanje?

Frankrijk en België houden grenzen gesloten tot half juni, en Spanje?
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Er is veel te doen over het reizen naar Spanje over de weg. Veel Nederlanders en Belgen willen graag zo snel mogelijk naar Spanje om op vakantie te gaan of om naar hun vakantiewoning te rijden. De Spaanse grens en het luchtruim zijn gesloten voor inkomend verkeer, met uitzondering van Spanjaarden en buitenlandse residenten die naar hun hoofdwoning gaan. Maar het reizen over de weg is al moeilijk omdat België en Frankrijk tot half juni ook de grenzen gesloten houden.

Spanje heeft op 11 mei besloten om tot 24 mei de landsgrenzen en het luchtruim gesloten te houden, dat wil zeggen er zijn weer grenscontroles ingevoerd voor het inkomend verkeer. Alleen personen met o.a. de Spaanse nationaliteit en buitenlanders die officieel in Spanje woonachtig zijn en op weg zijn naar hun hoofdwoning en diverse andere uitzonderingen het land binnen mogen komen. LEES HIER meer daarover.

Maar de grenzen van Spanje zijn een ding. Om vanuit Nederland naar Spanje te rijden moet je door België en Frankrijk rijden en om vanuit België naar Spanje te rijden moet je de grens passeren en door Frankrijk rijden. En precies deze twee landen hebben ook voor niet noodzakelijke reizen de grenzen gesloten.

Meer informatie over reizen naar Spanje en de corona-maatregelen in dat land lees je HIER.

LEESTIP:
Informatie over het terugrijden van Spanje naar Nederland/België
Het hoe en wat over autorijden vanaf 4 mei en in Fase 0 in Spanje
Spaanse en grenzen binnen de EU in de toekomst gecoördineerd open

België

In België werd op 4 mei bekend dat het land de grenzen tot tenminste 8 juni gesloten houd voor alle niet noodzakelijke reizen of niet essentiële verplaatsingen. Als iemand uit Nederland dus naar een vakantiewoning wil rijden in België, Frankrijk of Spanje is dat niet toegestaan. 

Als men officieel woonachtig is in Frankrijk of Spanje mag men wel over de wegen in België rijden omdat deze reisbeweging onder transitverkeer valt. Dit is dan onder de volgende voorwaarden toegestaan:

  • Je mag niet stoppen in België. Ook niet om te tanken of voor een sanitaire stop.
  • In het voertuig mogen maximaal twee personen zitten, dit in verband met ‘social distancing’, tenzij alle inzittenden deel uitmaken van hetzelfde gezin en onder één dak wonen.
  • We raden aan om bewijsstukken mee te nemen die aantonen dat je inderdaad woonachtig bent in Spanje of Frankrijk.
  • Je kunt aan de grens Belgische politiecontroles tegenkomen.

Meer informatie over reizen door België en de corona-maatregelen in dat land lees je HIER.

Frankrijk

Op 7 mei werd in Frankrijk bekend dat de landsgrenzen tot 15 juni gesloten zullen blijven. Daarbij is het niet helemaal bekend of dat geldt voor de grenzen voor niet EU-lidstaten/burgers of voor iedereen. In principe zijn de buitengrenzen van het Schengengebied gesloten, behalve voor burgers met een vaste verblijfplaats in de EU of terugkerende EU onderdanen. 

Om te reizen door Frankrijk heeft men per persoon een document nodig maar dat geldt alleen voor noodzakelijke reizen en daar vallen vakantiereizen niet onder. Reizigers die naar of door Frankrijk reizen moeten het formulier ‘Attestation de déplacement internationale dérogatoire’ (Verklaring voor internationale verplaatsing) invullen.

KLIK HIER voor het Engelse document. 

Daarin staat letterlijk: ‘Individuals transiting through France to reach their residence, accompanied by their spouse and children’ met andere woorden, je mag alleen door Frankrijk reizen als je op weg bent naar je hoofdverblijf in Spanje (of Frankrijk en Portugal). 

Meer informatie over reizen door Frankrijk en de corona-maatregelen in dat land lees je HIER. 

Grens met Portugal

De grenzen tussen Spanje en Portugal zijn net zoals de landsgrenzen tussen Spanje met Frankrijk ook gesloten. De enige grenzen die op dit moment wel open zijn, zijn die met Andorra en Gibraltar. Maar de kans is groot dat de grens met Portugal in Fase 3 die in principe op 8 juni zou moeten beginnen weer open kan gaan voor o.a. het toeristische verkeer.

Dat nieuws werd begin mei bevestigd door de regionale premier van Extremadura Guillermo Fernández Vara. Op dit moment vinden er grenscontroles plaats en mogen er alleen essentiële of noodzakelijke reizen plaatsvinden waaronder ook het werkverkeer.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.