skip to Main Content
Bedrijven die Catalonië “op papier” hebben verlaten is boven de 3.000 gestegen

Bedrijven die Catalonië “op papier” hebben verlaten is boven de 3.000 gestegen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Ondanks dat de Spaanse centrale regering na invoering van artikel 155 van de Spaanse grondwet voor enige rust en kalmte heeft gezorgd in het afschedingsproces van de Catalaanse separatisten zijn er nog steeds tientallen bedrijven die dagelijks de regio Catalonië verlaten omdat ze geen vertrouwen meer hebben in dat deel van Spanje. Het aantal bedrijven die hun sociale zetel buiten Catalonië hebben geplaatst is inmiddels gestegen tot 3.050.

Volgens de officiële gegevens van het Colegio de Registradores Mercantiles de España zijn er tussen 2 oktober, de dag na het illegale referendum en het politiegeweld in Catalonië en 5 december 3.050 bedrijven die in ieder geval hun sociale zetel verplaatst hebben naar een stad buiten Catalonië. Daarmee is de grens van 3.000 bedrijven die geen vertrouwen meer hebben in Catalonië overschreden.

Het aantal bedrijven wat Catalonië op papier verlaat is wel flink gedaald naar niet meer dan 20 per dag begin december in vergelijking tot de meer dan 200 per dag begin oktober. In de maand november vertrokken er 894 bedrijven uit Catalonië, dat wil zeggen administratief gezien dan. De meeste van deze bedrijven zijn gewoon nog aanwezig in Catalonië alleen vanwege belastingtechnische zaken worden sociale en fiscale zetels verplaatst. In Oktober waren dat nog 1.982 bedrijven die uit Catalonië vertrokken met hun sociale en/of fiscale zetels.

Het hoogste aantal vertrekkende bedrijven werd geregistreerd op 19 oktober toen 268 bedrijven hun sociale zetel verplaatsen gevolgd door 9 oktober met 212 bedrijven en 10 oktober met 177 bedrijven. De laagste aantallen vertrekkende bedrijven werden gemeten nadat artikel 155 van kracht is geworden in Catalonië begin december met 19 bedrijven op 5 december en 24 bedrijven op 4 december.

Naast vertrekkende bedrijven zijn er ook bedrijven die juist wel kiezen voor Catalonië en die hun sociale zetel verplaatsen van elders in Spanje naar Catalonië. Tussen 2 oktober en 5 december waren dat 128 bedrijven, 43 bedrijven in november en 77 bedrijven in oktober.

Sociale zetel, wat is dat

Er wordt veel geschreven over “het vertrek” van bedrijven wat in feite niet zo is. De bedrijven zijn (in de meeste gevallen) fysiek gewoon nog aanwezig in Catalonië het enige wat de meeste bedrijven verplaatsen is hun “sede social” ofwel de sociale zetel. Het gaat in feite om een soort van postadres van bedrijven waardoor men weet waar deze bedrijven administratief en soms fiscaal te vinden zijn. Deze zogenaamde verhuizing dient wel aan enkele voorwaarden te voldoen zoals dat er daadwerkelijk ergens een kantoor moet zijn en in sommige gevallen zoals grote bedrijven en banken ook enkele personeelsleden.

Economisch of financieel veranderd er niet zo heel veel en dient een bedrijf gewoon de “impuestos de sociedades” en IVA (BTW) aan de Spaanse belastingdienst te betalen (behalve in Baskenland en Navarra). Ook de lokale belastingen blijven hetzelfde want de fysieke bedrijven blijven in praktisch alle gevallen gewoon op dezelfde plaats. Dan wordt er ook nog gesproken over “sede fiscal” de fiscale zetel waarbij aangegeven wordt waar de belastingen betaalt worden, dat wil zeggen in Catalonië of in een andere plaats in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
  1. En wat als later blijkt dat dit toch een goede keuze was van het merendeel van de Catalaanse bevolking. Lichtenstein, andora, Luxemburg en nog zovele andere kleine landen die het beter doen zonder Europese bemoeienis. Geef ze de kans om te bewijzen dat ze het kunnen.

    1. Lichtenstein is weliswaar geen lid, maar heeft een volledige unie met Zwitserland. Is dus eigenlijk niets meer dan een extra kanton van dit schatrijke land. En zou je ook niet San Marino en Monaco willen noemen als geweldig voorbeeld van dat je maar beter geen lid kan zijn? Ja, jij snapt het echt helemaal!

    2. Ik krijg het op mijn heupen van de uitspraak “het merendeel van de Catalaanse bevolking” wat betreft onafhankelijkheid. De “luidste roepers” is een betere omschrijving denk ik, en dat is niet de meerderheid…

  2. Hoera Puigdemont, is je toch maar gelukt. Wat zal je blij zijn dat je de Catalaanse economie hebt laten struikelen. Wat is je volgende zet. Toerisme uitroeien??? Gaat trouwens ook al erg goed.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken