menu: rubrieken, zoeken & meer

Apotheken Spanje begonnen met verkoop covid-antilichamen zelftests

Apotheken Spanje begonnen met verkoop covid-antilichamen zelftests
Beeld: YouTube

Apotheken Spanje begonnen met verkoop covid-antilichamen zelftests

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zoals de Spaanse leverancier van de covid-antilichamen zelftest al aankondigde is men deze week begonnen met de verkoop van de test-kits van het merk Primacovid die in het Spaans de naam ‘test rápido de anticuerpos del covid’ heeft gekregen. Ondertussen waarschuwen de experts voor het valse gevoel van veiligheid wat deze zelftests kunnen geven.

De Primacovid zelftest zijn bij de apotheken in Spanje te koop voor prijzen tussen de 25 en 28 euro en vereisen altijd een doktersrecept. Dit soort covid-tests geeft echter niet aan of men op het moment van testen besmet is met het coronavirus maar geeft aan of je ooit blootgesteld bent geweest aan het virus.

Het gaat dus om zelf-diagnostische tests door middel van een vingerprik waarna men na 10 minuten weet of er IgM-antistoffen aanwezig zijn in het bloed. Deze duiden op een recente infectie maar niet op een actieve infectie. 

En daar schuilt volgens de experts het gevaar omdat de personen die deze tests zullen uitvoeren en negatief getest worden al snel denken dat ze immuun zijn en er dus een gevoel van valse veiligheid gecreëerd wordt.

De minister van Volksgezondheid Salvador Illa heeft het al meerdere keren vermeld, de covid-antilichamen zelftests zijn absoluut geen ‘veiligheidspaspoort’ en een positief resultaat moet altijd bevestigd worden door een PCR-test terwijl een negatief resultaat niet betekent dat je niet geïnfecteerd bent.

CE-markering

In tegenstelling to andere tests heeft de zelftest geen goedkeuring nodig van het Ministerie van Volksgezondheid en het Spaans Agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (AEMPS) omdat de zelftest de CE-markering heeft gekregen wat aangeeft dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte (EER).

Verschil laboratoriumtesten en zelftesten

Geaccrediteerde laboratoria gebruiken testen die kunnen vaststellen of het coronavirus aanwezig is bij een patiënt. De zelftesten die thuis gebruikt kunnen worden laten, via een andere methode, zien of iemand in aanraking is geweest met het virus. Deze zelftesten kunnen echter niet bepalen of iemand op het moment van testen het virus bij zich draagt.