menu: rubrieken, zoeken & meer

Mondkapjes tot volgend jaar lente nog verplicht in binnenruimtes in Spanje

Mondkapjes tot volgend jaar lente nog verplicht in binnenruimtes in Spanje
Beeld: Europa Press

Mondkapjes tot volgend jaar lente nog verplicht in binnenruimtes in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse minister van Volksgezondheid Carolina Daris heeft gezegd dat de mondkapjes nog tot tenminste volgend jaar lente (2022) verplicht zullen blijven in de binnenruimtes in Spanje. Weliswaar is de corona-incidentie onder de 50 gevallen per 100.000 personen in de voorbije 14 dagen gekomen en is dat een laag-risico, maar dat wil niet zeggen dat Spanje de fout wil maken om tijdens de herfst en winter wanneer het griepvirus en andere luchtwegvirussen rond circuleren de versoepelingen te snel te laten verlopen.

Dit meldde de minister tijdens een interview op de radio waarbij ze aangaf alles beetje bij beetje en stap voor stap te willen doen om niet te snel te versoepelen. Het mondkapje blijft voorlopig nog tot tenminste de lente in 2022 verplicht in de binnenruimtes . Over de buitenruimtes heeft Carlina Darias niets gezegd dus de vraag is wat gaat daarmee gebeuren.

Op dit moment geldt in Spanje nog steeds de anderhalve meter afstand verplichting en de verplichting tot het dragen van een mondkapje in publieke en openbare buitenruimtes, inclusief in de openlucht en buitenruimtes wanneer de 1,5 meter afstand niet gehandhaafd kan worden. 

Volgens de Volksgezondheid minister was het proces om in een laag-risico gebied te komen lang, moeilijk en iets wat niet herhaald moet worden. Op dit moment geldt voor Spanje een corona-incidentie van minder dan 50 besmettingsgevallen per 100.000 inwoners in 14 dagen tijd. Het streven is en blijft om onder de 25 te komen. 

Vaccinatiecampagne

Ondertussen heeft op vrijdag 87,5% van de bevolking ofwel 36.876.685 inwoners van Spanje twee corona-prikken ontvangen en zijn zij volledig gevaccineerd. In het geval van de personen met een prik die dus gedeeltelijk gevaccineerd zijn is de 90% bijna gehaald met 89,7% gevaccineerden ofwel 37.788.299 personen. Spanje heeft meer dan 47,4 miljoen inwoners en heeft een van de hoogste vaccinatiegraad van Europa. 

Er zijn op dit moment ook 294.908 inwoners van Spanje die een zogenaamde ‘boosterprik’ ofwel derde corona-prik hebben gekregen. Op dit moment is deze extra dosis alleen geïndiceerd voor mensen met risicovolle aandoeningen en mensen die in bejaardencentra wonen.