skip to Main Content
Spaanse regering start onderzoek naar de massale annuleringen bij Ryanair

Spaanse regering start onderzoek naar de massale annuleringen bij Ryanair

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Ontwikkeling is een onderzoek gestart naar de duizenden vluchten die geannuleerd gaan worden de komende zes weken bij de Ierse low cost vlieger Ryanair. Deze luchtvaartmaatschappij vervoert de meeste vliegtuigpassagiers in Spanje en honderden vluchten in Spanje en van en naar Spanje zullen worden beïnvloed door deze annuleringen. Het ministerie gaat nu onderzoeken of deze vergaande maatregelen wel volgens de Spaanse en Europese wetten zijn. Ook de Spaanse consumentenbond FACUA heeft reeds klachten ingediend.

Duizenden Spanjaarden zullen getroffen worden door de annuleringen van meer dan 2.000 vluchten binnen Europa. Ryanair kondigde vrijdag aan dat ze vanwege organisatorische redenen gedwongen zijn om meer dan 285.000 passagiers niet te laten vliegen omdat ze 40 tot 50 (en soms nog wel meer) vluchten per dag gaan annuleren. Lees meer daarover in ons eerder verschenen artikel. Volgens de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers komt dat door een grote uitstroom van piloten bij Ryanair. De piloten zijn boos over de slechte werkomstandigheden en zouden massaal ander werk zoeken. Volgens Ryanair is dat niet waar en nemen veel van de 4.000 piloten massaal vakantiedagen op na de zomerdrukte.

Tot op de dag van vandaag zijn er diverse vluchten in Madrid en Barcelona die niet door zijn gegaan maar zijn er geen incidenten geregistreerd. Toch wil het Ministerie van Ontwikkeling gaan onderzoeken of deze vreemde handelwijze van Ryanair, iets wat nog nooit gezien is binnen de Europese luchtvaart, wel binnen de wetten valt. daarbij wordt onder meer gekeken naar de rechten van de getroffen passagiers maar ook of deze massale annuleringen wel binnen de wetten vallen van de Spaanse en Europese luchtvaart.

Spanjaarden

Op de website van de Agencia Estatal de Seguridad Aérea (AESA) is te lezen waar de passagiers recht op hebben zoals het recht op informatie, hulp en medewerking en het recht op teruggave van het betaalde bedrag en/of het aanbod van een alternatief. Daarnaast heeft men het recht op een economische compensatie als men niet 14 dagen voor vertrek is geïnformeerd over vluchtwijzigingen en/of annuleringen en door de luchtvaartmaatschappij niet kan worden aangetoond dat deze het gevolg zijn van uitzonderlijke situaties.

De passagiers die menen dat ze niet goed geïnformeerd zijn en/of geen goed alternatief werd aangeboden kunnen hun klachten schriftelijk (via email of via de post) inleveren bij het agentschap. Links naar de te gebruiken formulieren staan vermeld op de website van het Agencia Estatal de Seguridad Aérea.

Nederlanders

Volgens de Nederlandse Consumentenbond pleegt Ryanair als het ware een contractbreuk door kort voor vertrek vluchten te annuleren. Volgens de Consumentenbond moet Ryanair aansprakelijk zijn voor alle gemaakte kosten, inclusief hotelovernachtingen, extra vervoerskosten, telefoonkosten etc. Daarnaast is de Consumentenbond helemaal niet te spreken over de gebrekkige communicatie van de vliegmaatschappij.

De Consumentenbond raadt alle gedupeerde passagiers en vakantiegangers zich te wenden tot de reisverzekering. Mocht de dekking van deze reisverzekering niet voldoende zijn of indien een passagier niet verzekerd is, dan kan men direct bij Ryanair een claim neerleggen. De vliegmaatschappij doet op dit moment wat wettelijk verplicht is: het aanbieden van de terugbetaling van de volledige ticketprijs binnen 7 dagen of een kosteloze omboeking naar een andere vlucht bij de eigen maatschappij of andere aanbieders op het eerst mogelijke moment, iets wat ook op de website van Ryanair te lezen is. De afhandeling van deze wettelijke verplichtingen lijken echter niet zo goed te verlopen op dit moment. Daarnaast blijkt de communicatie met de vliegmaatschappij slecht te zijn.

De Consumentenbond raadt gedupeerde passagiers aan om niet zelf zomaar andere tickets te gaan boeken omdat men dan kans heeft dat men geen enkele vergoeding ontvangt van Ryanair en de kosten niet vergoedt worden.

Gedupeerden kunnen kans maken op extra vergoedingen omdat volgens de EU regels reizigers die binnen 14 dagen voor vertrek te horen krijgen dat een vlucht geannuleerd is en er geen sprake is van overmacht, recht hebben op vergoedingen tussen de 125 en 600 euro.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. Je kan misschien wel je geld terugkrijgen of ze herboeken je vlucht maar mijn werkgever gaat er niet mee akkoord mijn verlof te verleggen. Verlof aangevraagd is aangevraagd (dit is eigen aan ons bedrijf) en als de vlucht niet doorgaat kan je lekker thuis blijven, al dan niet in de regen. We hebben het al eens meegemaakt (2 jaar geleden en tevens onze eerste kennismaking met Ryanair) dat we niet konden vertrekken wegens een gecancelde vlucht en onze vakantie is toen in het water gevallen. Voor ons sedert nooit meer Ryanair.

 2. Ik vlieg al 2 jaar elke 3 weken met Rayenair. Voor medicijnen in Nederland. Nog nooit problemen gehad. Hopelijk nu 28 september ook niet. Anders heb ik echt een probleem.

 3. Ik woon en werk in Spanje zowel als in Nederland, en vlieg bijna elke 3 weken met hun op neer tussen Eindhoven en Malaga. Nog nooit een probleem gehad. Wel mensen gezien die problemen veroorzaken.
  door rugzakken, tassen en trolly’s mee te nemen. Waardoor de bagage rekken vol raken en vertraging ontstaat omdat deze het ruim in moet. Behulpzame stewardessen en stewards, vliegt bijna altijd op tijd. Wel voor weinig geld willen vliegen en nu de boel afkraken.
  Ryanair gewoon een heel goed lowcost bedrijf.
  En waarom komen ze er mee weg ? Omdat al die klagers hier er morgen gewoon weer mee vliegen.

  1. Riet
   Na en heerlijke vakantie via Malaga, 16 oktober terug naar Amsterdam Schiphol.
   Inmiddels wel angstig om met Ryanair te vliegen, maar we hadden ingecheckt en dachte nu het vliegtuig in

 4. Eerlijk gezegd altijd zeer tevreden over Ryan Air. Maar als ik nu zou moeten vliegen, zou ik het risico niet nemen. Onbegrijpelijk hoe ze het zo kunnen verkl*ten en de imagoschade zal enorm zijn.

 5. Theresa
  Dat jij zulke slechte ervaringen met Ryanair hebt. Wij vliegen al jaaaaaaren met hun. Nog nooit één slechte ervaring gehad met hun. Altijd aardig personeel naar hun klanten. Als je vragen hebt dan chat je met hun en binnen no time is het opgelost.
  Ryanair…………I love it

  1. sk beetje, dan ben jij bij de “gelukkigen” en ik wens u dit zeker toe!!!!
   maar….eerlijk is eerlijk, heb zelf toch al heel andere negatieve verhalen gehoord…..
   misschien is het 50/50, voor de ene goed en de ander niet
   zo is het leven zeker?

 6. het eerste echte probleem van Ryanair?
  reportage vergeten van enkele jaren geleden waar anonieme piloten en stewards hun beklag hebben gemaakt, dit was een toch wel een heeeeeeeel groot probleem!!!!!!!!
  en “de big boss alias den dief” heeft het allemaal zo gedraaid en gekeerd dat hij er nog mee weggekomen is ook, achteraf is iedereen in zijn praatjes blijven geloven met alle gevolgen van dien, zie nu!
  en weer komt hij er mee weg. wedden?

 7. Je hebt gelijk Guido ,zeker niet vliegen met Ryanair
  wij hebben 2 keer op 1 jaar met Jetair Tui met hun nieuwste vliegtuig Dreamliner ,niet goed geschreven ???? 1 keer 2 dagen en 1keer 3 dagen het vliegtuig in panne gestaan in Tenerife en in de Dominicaanse republiek .Daar werden we zoet gehouden met 2 h vertraging ,dan weer enkele uren vertraging …. het waren in totaal 3 dagen vertraging Dat is pas service
  Vlieg 6 keer met Ryanair naar Nederland ,nooit geen problemen

 8. Ik begrijp eigenlijk de houding niet van de personeelsdirecteur in die firma. Dit was toch te voorzien. Niet opgenomen verlof. Moet je toch weten. Amaai, zulle!

 9. Tot heden nooit geen problemen gehad bij Ryanair. Altijd op tijd gevlogen. Nu zijn ze echter bezig de goodwill die ze bij een groot aantal passagiers hadden te verspelen. Ik vloog enkele keren per jaar op Alicante. Geef nu de voorkeur aan Transavia. Daar wordt je, spreek ik uit ervaring, toch meer als klant behandeld.
  Maar vliegveld Weeze is dichter bij mijn woonplaats dan Eindhoven, Rotterdam etc.

 10. Het valt wel op dat het steeds met deze maatschappij is dat er zich problemen voordoen. Op 19/09 had mijn nichtje 2,5u vertraging van Stansted naar Málaga. Incidenten met passagiers ook steeds met Ryanair. Bagage problemen ook. Geef mij liever Jetair-nu Tui- of desnoods Virgin als low cost. (Ik vlieg 2xmaand van Antwerpen of Brussel naar Málaga en terug)
  Gr.

  1. Persoonlijk nog nooit problemen gehad met Ryanair. Een keer werd de vlucht op het laatste moment geannuleerd en kon ik terugkeren naar huis maar kreeg ik binnen 24 uur mijn geld terug. Ook had ik kunnen keizen voor een andere vlucht van Ryanair maar die was me te vroeg in de ochtend. Zeker zesmaal per jaar vlieg ik met Ryanair, betaal netjes voor prioriteit en een stoel en heb nooit problemen. Houdt er rekening meet dat Ryanair de grootste luchtvaartmaatschappij binnen europa is duizenden vlucht heeft waarvan honderden per dag met jaarlijks miljoenen passagiers en ja, dan gaat er altijd wel wat fout helaas.

  2. dat komt ook omdat het de grootste europese maatschappij is met dagelijks honderden vluchten met duizenden passagiers. Hoe meer mensen er vliegen hoe meer problemen er kunnen voorkomen. Al met al valt het nog wel mee bij Ryanair maar na de actie van nu (het annuleren van 2.000 vluchten) is niet goed voor de korte termijn klantenbinding nee. OVerigens is dit nooit eerder voorgekomen en is dit het eerste echte grote probleem wat Ryanair heeft.

   1. het eerste echte probleem van Ryanair?
    reportage vergeten van enkele jaren geleden waar anonieme piloten en stewards hun beklag hebben gemaakt, dit was een toch wel een heeeeeeeel groot probleem!!!!!!!!
    en “de big boss alias den dief” heeft het allemaal zo gedraaid en gekeerd dat hij er nog mee weggekomen is ook, achteraf is iedereen in zijn praatjes blijven geloven met alle gevolgen van dien, zie nu!
    en weer komt hij er mee weg. wedden?

  1. wij moesten eens een half uur in de slurf en op de trappen staan, ik ging bijna tegen de vlakte van de angst! op elkaar gepakt vee, vreselijk.
   Nooit meer Ryanair. Het kost niks maar dan krijg je ook niks.
   Bovendien denk wél dat het personeel gaat lopen, als er al zo minachtend en nonchalant met klanten wordt omgegaan, hoe dan met je medewerkers?
   Ik hoop wel dat ze in staat zijn de vloot goed te onderhouden…..

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken