Spaanse jongeren gaan pas met 29 jaar het huis uit

Spaanse jongeren gaan pas met 29 jaar het huis uit
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Volgens de gegevens van Eurostat verlaten jongeren in Spanje pas op late leeftijd het ouderlijk huis. Dat gebeurt op een gemiddelde leeftijd van 29,5 jaar wat 11 jaar later is dan in Zweden waar de jeugd op een leeftijd van 18,5 jaar reeds het ouderlijk nest verlaat.

80% van de Spaanse jongeren onder de 30 jaar woont nog steeds bij hun ouders in huis. Volgens de gegevens van Eurostat is de gemiddelde leeftijd waarop een Spaanse jongere het huis verlaat 29,5 jaar oud. Dat is beter dan de Italiaanse of Kroatische jongeren maar nog steeds meer dan 3 jaar boven het Europese gemiddelde van 26 jaar oud. Nederlandse jongeren gaan op een gemiddelde leeftijd van 23,7 jaar het huis uit terwijl dat in België gemiddeld 26 jaar is.

Jongeren in Zweden verlaten het ouderlijk huis reeds op een leeftijd van 18,5 jaar gevolgd door de Luxemburgse jongeren met 20,1 jaar, Deense jongeren met 21,1 jaar, Finse jongeren met 22 jaar en Estlandse jongeren met 22,2 jaar. In zowel Duitsland, Frankrijk en Nederland verlaten de jongeren op een leeftijd van 23,7 jaar het ouderlijk huis.

Spaanse jongeren verlaten dus op een leeftijd van 29,5 jaar het ouderlijk huis maar het kan nog later zoals in Kroatië en Slowakije waar dat 31,8 jaar oud is of Malta met 30,7 jaar, Italië met 30,1 jaar en Bulgarije met 29,6 jaar. Na Spanje staat Griekenland op de lijst met een leeftijd van 29,3 jaar gevolgd door Portugal met 28,9 jaar.

Reden?

De reden waarom veel Spaanse jongeren pas op late leeftijd het huis uit gaan is omdat ze geen financiële middelen hebben om zelfstandig te kunnen wonen. De huurprijzen en betaalcondities van appartementen zijn vaak zo extreem dat jongeren dit niet kunnen betalen.

Daarnaast is er nog steeds een hele grote groep jongeren die geen baan heeft, er zijn immers nog steeds meer dan 3 miljoen werklozen waaronder veel jongeren. Rond de 50% van de jongeren die zou kunnen werken heeft geen baan.

Hierdoor blijven jongeren vaker en langer thuis wonen omdat ze niet anders kunnen. Mocht een jonger iemand er wel in slagen om werk te hebben en zelfstandig te gaan wonen, dan is deze al snel 60% tot 70% van het maandsalaris kwijt aan de huur, als men al genoeg verdient natuurlijk.

Buiten financiële en werkproblemen zijn er ook nog culturele verschillen tussen Spanje en andere landen. Ook voor de crisisjaren waren er veel jongeren die tot late leeftijd thuis bleven wonen. Vrouwen zijn sneller geneigd om op eigen benen te staan terwijl mannen het schijnbaar wel leuk vinden om nog thuis verwend te worden.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de redactie. Ook het gebruik van afbeeldingen is niet toegestaan omdat deze eventueel copyright beschermd zijn. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.