menu: rubrieken, zoeken & meer

Niet toegestane San Fermín feesten Pamplona zorgen voor corona-uitbraken

Niet toegestane San Fermín feesten Pamplona zorgen voor corona-uitbraken
Beeld: Europa Press

Niet toegestane San Fermín feesten Pamplona zorgen voor corona-uitbraken

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – De San Fermín festiviteiten inclusief het bekende stierenrennen in Pamplona werden dit jaar in juli vanwege de corona-crisis geannuleerd. Maar ondanks deze annulering besloten duizenden mensen toch de straten op te gaan om te feesten, met name jongeren. Nu zijn er in Pamplona en de autonome regio Navarra meer dan 130 nieuwe besmettingsgevallen bijgekomen omdat de feestgangers zonder de social distance en mondkapjes gefeest hebben.

Nadat de beelden van de onverantwoorde feestende jongeren (en ouderen) op tv werden getoond vreesde men al het ergste en niet veel later blijkt die vrees uit te komen. Met name in de wijk Mendillorri in Pamplona waar blijkbaar veel jongeren wonen, zijn 21 corona-uitbraken gemeld. 

In totaal zijn er de afgelopen 24 uur 132 nieuwe besmettingsgevallen bijgekomen nadat er 1.352 PCR-tests werden uitgevoerd bij deelnemers aan de niet toegestane festiviteiten. In 93% van de gevallen gaat het om jongeren die besmet zijn geraakt vanwege onverantwoord gedrag tijdens de ‘no-sanfermines’ festiviteiten.

Op dit moment zijn er 3.012 personen die in een thuisquarantaine moeten verblijven waaronder zowel de besmette personen als die personen die in contact zijn geweest met besmette personen. 

In de wijk Mendillorri is men teruggaan naar een geflexibiliseerde fase 2 van het de-escalatieproces met restricties voor iedereen die in die wijk van Pamplona woont. Maar voor de hele autonome regio gelden nieuwe corona-maatregelen zoals dat discotheken en bars tussen 2 en 6 uur niet meer open mogen zijn en dat de bijeenkomsten van jongeren op straat, de zogenaamde ‘botellones’ verboden zijn.