Het is ook in Spanje weer zomertijd met de klok één uur vooruit

Het is ook in Spanje weer zomertijd met de klok één uur vooruit
Beeld: 123rf

Het is ook in Spanje weer zomertijd met de klok één uur vooruit

MADRID – Deze zaterdag op zondag nacht om 02.00 uur zal de klok één uur vooruit worden gezet naar 03.00 uur en dus zullen we een uur minder slapen. Zondag zal dus een dag zijn met maar 23 uur. Heel Europa zal de klok een uur vooruit zetten en in totaal zullen de inwoners van 75 landen minder slapen in de nacht van zaterdag op zondag, het laatste weekend van maart.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker, en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men op deze manier zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Hoe dan ook, de zomertijd gaat zondag 27 maart (2022) om 2.00 uur weer in en zal op zondag 30 oktober (2022) om 3.00 uur weer eindigen met de start van de wintertijd.

Afschaffing

In 2019 werd een Europese enquête gehouden waarin het overgrote merendeel vóór afschaffing van de zomertijdregeling koos. Maar er werd door het Europees parlement toen nog geen beslissing genomen, iets wat zou moeten gebeuren in 2021. Maar de corona-pandemie heeft ervoor gezorgd dat niemand meer praat over die afschaffing. Sterker nog, de Spaanse regering heeft recent nog in de Staatscourant BOE de zomertijdregeling-data gemeld tot en met 2026, zoals we HIER schrijven.

Oorsprong

De meeste wetenschappers zijn het echter eens dat de oorsprong van de zomertijd afkomstig is van een brief van Benjamin Franklin die hij in 1784 naar de krant Journal de Paris schreef. Later werd deze brief als grap betiteld want hij wilde alleen maar dat de Fransen eerder opstonden. De meest aangenomen theorie is echter dat de uursverandering is begonnen tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig toen er vele energiezuinige maatregelen bedacht werden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.