Na 47 dagen thuisisolement weer kinderen op straat in Spanje maar ging dat goed?

Na 47 dagen thuisisolement weer kinderen op straat in Spanje maar ging dat goed?
Beeld: Twitter
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Er zijn 47 dagen voorbij sinds dat op 15 maart de noodtoestand in Spanje werd afgekondigd en daarna drie keer werd verlengd tot voorlopig 10 mei. Op zondag 26 april was er voor veel ouders en met name kinderen tot 14 jaar opluchting want de kinderen mogen weer naar buiten. Maar is dat goed gegaan?

Volgens de minister van Volksgezondheid Salvador Illa hebben de ouders en hun kinderen zich op de eerste dag van de versoepeling van de noodtoestand op zondag 26 april zich over het algemeen goed gehouden aan de regels en maatregelen zoals we HIER al omschreven. 

Over het algemeen zal dit in heel Spanje en met meer dan 6 miljoen kinderen tot 14 jaar ook zo zijn maar op internet wordt er ook geklaagd over het onverantwoordelijke gedrag van veel ouders die hun kinderen met andere vriendjes lieten spelen, dat er vrolijk met meerdere kinderen gevoetbald werd en dat ook ouders gezamenlijk op straat stonden waarbij ouders en kinderen geen anderhalve meter afstand hielden.

Op foto’s die op sociale media geplaatst zijn door verontwaardigde mensen is te zien hoe men onverantwoord omging met de versoepeling van de noodtoestand maatregelen. Er wordt geklaagd dat na 47 dagen thuisisolement en opoffering van miljoenen mensen men geen respect heeft voor de maatregelen en regels die genomen zijn. 

De politie heeft veel ouders moeten aanspreken op hun gedrag op zondag en heeft gewaarschuwd dat op de eerste dag er nog waarschuwingen waren maar dat vanaf dag 2 van de versoepeling voor de kinderen tot 14 jaar boetes gegeven kunnen worden die tussen de 100 en 1.000 euro kunnen liggen.

Op veel plaatsen in Spanje ging het gelukkig goed maar op andere plaatsen maakten ouders misbruik van de versoepeling door met de hele familie, dus vader, moeder en een of twee kinderen naar buiten te gaan om een wandeling te maken. En dat is niet de bedoeling want in de regels staat duidelijk één volwassen persoon met tot maximaal 3 kinderen.

Daarom wordt er ook veel gesproken over de 1-1-1-1-regel ofwel 1 volwassen persoon, 1 km maximaal, 1 uur per dag en 1 keer per dag. Helaas hielden niet alle ouders zich aan deze 1-1-1-1-regel.

Veel mensen in Spanje vragen zich af of als vanaf 2 mei volwassenen mogen gaan sporten en wandelen of dit dan net zo onverantwoord zal gebeuren als nu op de eerste dag van de versoepeling voor de kinderen tot 14 jaar.

NOTA: De onderstaande Twitter berichten plaatsen wij zoals ze door de Twitter gebruikers geplaatst zijn. We hebben niet gecontroleerd (en dat is ook lastig) of de foto’s op zondag 26 april gemaakt zijn of niet.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.