Zesde en laatste verlenging noodtoestand tot 21 juni in de maak in Spanje

Zesde en laatste verlenging noodtoestand tot 21 juni in de maak in Spanje
Beeld: Europa Press

Zesde en laatste verlenging noodtoestand tot 21 juni in de maak in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft het al eerder aangegeven en is druk bezig om genoeg stemmen bijeen te krijgen om een zesde en laatste verlenging van de noodtoestand door het Parlement te laten aannemen. Zoals bekend eindigt de huidige noodtoestand op 7 juni maar eindigt het de-escalatieproces op 22 juni. Daarom wil de regering-Sánchez dat deze twee gelijklopen en dus beiden eindigen op 21 juni, met 15 dagen extra noodtoestand.

Het moet alweer de zesde verlenging gaan worden van de huidige ‘estado de alarma’ die op 15 maart werd afgekondigd. Sinds die datum is deze noodtoestand vier keer verlengd op 30 maart, 12 april, 26 april, 10 mei en 25 mei. De ‘estado de alarma’ ofwel de staat van alarm of noodtoestand geeft de Spaanse centrale regering de controle over het hele land en alle autonome regio’s waarmee de regering samenwerkt in de strijd tegen het coronavirus tijdens de gezondheidscrisis.

Maar met de aanvang van het de-escalatieproces dat in feite op 4 mei begon en bestaat uit een vier-fasenplan hebben de inwoners en ondernemers van Spanje steeds meer vrijheden gekregen op weg naar het zogenaamde ‘nieuwe normaal’ zoals men de periode noemt die volgt na 22 juni wanneer dit fasenplan met Fase 3 eindigt.

Maar deze alweer zesde verlenging moet heel anders gaan worden dan voorgaande verlengingen. Zo krijgen de autonome regeringen de vrijheid om zelf te beslissen over de maatregelen die men wel en die men niet wil nemen in Fase 3. Er is echter een punt waar niet over gediscussieerd zal worden en dat is de vrije beweging van de inwoners van Spanje. Dat wil zeggen, tot 21/22 juni mag men niet buiten de eigen provincie en autonome regio komen en vrij door heel Spanje reizen. Als alle provincies binnen een bepaalde autonome regio in de dezelfde Fase zitten zal er binnen de autonome regio gereisd mogen worden.

De Spaanse regering verbindt de noodtoestand met alle sociale en economische maatregelen die men heeft genomen gedurende deze periode en die volgens de regering alleen mogelijk zijn tijdens een noodtoestand. Daarnaast garandeert de noodtoestand dat men niet door heel Spanje kan reizen en wordt de noodtoestand als enige middel gezien om deze bewegingsvrijheid en mogelijke verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren.

Zoals het er op zondag naar uitziet kan de regering van premier Pedro Sánchez rekenen op de steun van de Catalaanse ERV partij die bij de vorige verlenging nog tegen stemde, op de steun van de Basische PNV-partij die tot nu toe alle verlengingen gesteund hebben. De vraag is of ook dit keer de Ciudadanos-partij de nieuwe verlenging zal steunen. De oppositiepartijen PP en VOX stemmen zeker tegen en ook de Catalaanse JxCAT-partij en de Valenciaanse Compromis zullen de verlenging waarschijnlijk niet steunen.

Komende week, waarschijnlijk op woensdag, zal er opnieuw in het parlement gediscussieerd gaan worden over de verlenging van de noodtoestand. En laten we hopen dat de toon van deze discussies en debatten dan anders is dan de afgelopen dagen waar de manieren en correcte houding van Unidas-Podemos, de PP en VOX ver te zoeken waren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.