skip to Main Content

Wist je dat 80% van de in Spanje gecultiveerde komkommers “holandés” heten?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ALMERÍA – (Redactie) 80% van alle in Spanje gecultiveerde komkommers hebben de naam “holandés” gekregen, oftewel in het Spaans “pepino holandés”. Let maar eens op als je in Spanje op vakantie bent of woont en in de supermarkt gaat shoppen, daar liggen ze dan, lang en groen, de “holandés”.

De “pepino holandés” staat bekend als de langere en dunnere variant van de “pepino español of francés”, andere komkommervarianten die in Spanje gecultiveerd worden. 60% van alle komkommers exporteert Spanje wat neerkomt op zo’n 650.000 miljoen ton komkommers die naar landen tientallen landen, waaronder dus ook Duitsland, vervoerd worden. We hebben het hier dus niet over een kleine agrarische sector die flink heeft te lijden onder de negatieve reclame van de laatste dagen. Men schat immers de verliezen op meer dan 200 miljoen euro per week.

Pepino holandés

De “pepino holandés”, ook wel “Almería” genoemd, is een van de drie varianten die met name in de Almería streek wordt verbouwd. Zo’n 30 jaar geleden kwam de Nederlandse komkommer vanuit Nederland naar zuid Spanje waar deze op grotere schaal en mede vanwege het betere klimaat, het hele jaar door gecultiveerd kon worden. De “pepino holandés” is tussen de 30 en 40 centimeter lang en is langgerekt, dun en voorzien van een dunne huid. In Spanje wordt de “pepino holandés” weliswaar verkocht (onder andere in de Mercadona) maar niet vaak gegeten door de Spanjaarden zelf. De smaak van de “holandés” is anders dan die van de “español” die minder zacht is. De zaden van de “pepino holandés” zijn duurder dan die van de “español” en “francés” maar de vorm van cultiveren is hetzelfde. Het merendeel van de “holandés, 90% tot 95%, wordt geëxporteerd naar landen als Groot Brittannië, België, Oostenrijk, Zwitserland en uiteraard Duitsland, het land waar alle commotie rondom de dodelijke EHEC-bacterie is ontstaan.

Pepino español

Buiten de “holandés” of “Almería” bestaan er nog twee varianten de “francés” end e “español” die beiden ongeveer hetzelfde zijn en dikker, minder lang en stekelig aan de buitenkant zijn. De “español” is ongeveer 10 tot 14 centimeter lang terwijl de “francés” tussen de 15 en 20 centimeter lang is. Beiden hebben een ruw, stekelig en robuust uiterlijk en zijn minder gladder en mooier dan de “holandés”.

656.200 ton komkommers per jaar

In 2010 werden er 656.200 ton komkommers geproduceerd waarvan434.000 werd geëxporteerd. Duitsland is de grootste importeur met 143.000 ton wat betekent dat een op de drie komkommers naar Duitsland wordt vervoerd. Nederland is de tweed grote importeur met 65.000 ton gevolgd door Groot Brittannië met 53.600 en Frankrijk met 34.000 ton komkommers.

De autonome deelstaten waar de meeste komkommers worden gecultiveerd zijn Andalusië en de Canarische eilanden. Met name de regio Almería en Granada zijn met 88% van alle komkommerteelt de grootste leveranciers. Ook in Murcia, Valencia en Catalunya worden komkommers gekweekt maar minder dan in voorgaande regio’s die samen goed zijn voor 7.134 hectare komkommerteelt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend