Wat mag wel en wat mag niet in de-escalatiefase 1 (V&A)

123rf
Beeld: 123rf

MADRID ā€“ Praktisch heel Spanje gaat maandag 11 mei overschakelen van de de-escalatiefase 0 naar Fase 1. Deze periode zal ongeveer 2 weken duren en rond 25 mei eindigen. Maar wat mag vanaf 11 mei wel en wat niet in die provincies en gebieden die naar Fase 1 gaan. Sommige maatregelen en regels veranderen maar andere blijven zoals deze al waren sinds de invoering van de noodtoestand op 15 maart en op 4 mei bij de Fase 0.

Dit artikel is bijgewerkt op: zondag 10 mei om 20:10 uur
(let op: artikel wordt nog bijgewerkt, er is veel informatie die verwerkt moet worden) šŸ˜‰

Net zoals veel lezers raakt ook de redactie af en toe even de kluts kwijt met alle maatregelen en regels die elke keer op de inwoners van Spanje los worden gelaten. Met onze corona-artikelen proberen we zoveel mogelijk informatie te geven over wat wel en wat niet mag door veel te lezen en informatie te verzamelen. In dit geval proberen we alles op een rijtje te zetten zodat alles wat duidelijker wordt. 

Wij hebben helaas ook niet overal de antwoorden op en we raden altijd aan in geval van twijfel contact op te nemen met de Nederlandse of Belgische Ambassades in Spanje via o.a. hun Facebookpaginaā€™s. Als je vragen hebt kun je deze ook melden als een reactie op dit artikel maar nogmaals, wij weten ook niet alles. 

Wat is Fase 1

Grote delen van Spanje bevinden zich vanaf maandag 11 mei in fase 1  van het vier stappenplan op weg naar het einde van de de-escalatiefase. Deze is onderverdeeld in vier fasen: Fase 0 (4 mei), Fase 1 (11 mei), Fase 2 (25 mei) en Fase 3 (8 juni). Het gaat hier om data die door de regering niet bevestigd maar ook niet ontkend zijn om zo een slag achter de arm te hebben mocht men flexibel moeten optreden. 

Terwijl heel Spanje op 4 mei begon met Fase 0 (op vier eilanden na die meteen met Fase 1 begonnen) zal op maandag een overgroot deel van het land beginnen met Fase 1. We hebben in de kink hieronder omschreven welke autonome regioā€™s, provincies en sommige gevallen gezondheidsdistricten over zullen schakelen.

LEESTIP:
Welke regioā€™s en provincies in Spanje gaan op 11 mei naar de-escalatiefase 1
Uitleg Valencia regio en de de-escalatiefase 1 per gezondheidsdistrict
Uitleg Cataloniƫ en de de-escalatiefase 1 per gezondheidsdistrict
Uitleg Andalusiƫ en de de-escalatiefase 1 per provincie

Tot wanneer geldt de noodtoestand in Spanje?

De noodtoestand werd op zaterdag 14 maart afgekondigd door de Spaanse premier en werd van kracht op zondag 15 maart voor in feite 14 dagen tot 30 maart. Sindsdien is de ā€˜estado de alarmaā€™ vier keer verlengd tot 12 april, 26 april, 10 mei en recent tot 24 mei.

Moet ik als buitenlander Spanje verlaten?

Nee, dat is niet noodzakelijk. Maar kies je ervoor om in Spanje te blijven dan moet je jezelf houden aan de maatregelen die voor iedereen gelden die zich tijdens de noodtoestand op Spaans grondgebied bevindt.

Kan ik Spanje weer binnenkomen?

Nee, tenzij je o.a. de Spaanse nationaliteit hebt of een resident bent die in Spanje woonachtig is. Het verbod is niet van toepassing op inwoners van de Europese Unie of van het Schengengebied die op weg zijn naar hun hoofdverblijf. Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel ā€œCertificado de Registro de Ciudadano de la UniĆ³nā€ laten zien als bewijs (alleen een NIE-nummer is niet genoeg). Buitenlanders afkomstig uit andere landen of buiten de Europese Unie die niet in Spanje wonen worden tot 15 juni niet meer toegelaten.

Meer informatie lees je HIER

Wanneer mag ik naar het buitenland reizen of vanuit het buitenland naar Spanje?

Op dit moment is er nog geen beslissing genomen over de opening van de grenzen van Spanje omdat men naar een gecoƶrdineerde oplossing zoekt met andere EU-landen. De grenzen zijn voorlopig tot 24 mei gesloten ofwel er vinden grenscontroles plaats. Voorlopig is het dus nog niet mogelijk om vanuit Spanje naar het buitenland en vanuit het buitenland naar Spanje te reizen.

Meer informatie lees je HIER.

Verplicht in quarantaine

Als je vanaf 15 mei Spanje binnenkomt moet je zolang de noodtoestand duurt verplicht 14 dagen in quarantaine. Je dient daarnaast bij aankomst in Spanje of bij vertrek richting Spanje een speciaal document in te vullen met daarop o.a. de informatie waar je verblijft. Meer informatie daarover is HIER te lezen.

Kan ik naar mijn vakantiewoning gaan?

Met alleen een NIE is het niet mogelijk Spanje binnen te komen om naar je vakantiewoning of appartement te gaan. Je komt Spanje alleen binnen als je o.a. als inwoner van de Europese Unie naar je hoofdverblijf gaat. Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel ā€œCertificado de Registro de Ciudadano de la UniĆ³nā€ laten zien als bewijs.

Inwoners van Spanje en buitenlanders die zich daar nu bevinden en ook in Spanje officieel als inwoner staan geregistreerd, mogen vanaf Fase 1 naar een vakantiewoning gaan. Deze moet dan wel in dezelfde provincie, gezondheidsdistrict of eiland als de woonplaats gelegen zijn want het reizen buiten de provincie, gezondheidsdistrict en andere eilanden is pas toegestaan na beƫindiging van Fase 3 (8 juni) ongeveer eind juni.

Mag ik wandelen, sporten en fietsen?

Ja, sinds zaterdag 2 mei is het voor iedereen weer toegestaan om de straat op te gaan om te wandelen, fietsen of sporten. Dat is echter wel onderverdeeld in de volgende leeftijdsgroepen en tijdvakken. De hieronder genoemde tijden gelden alleen voor die gemeenten met meer dan 5.000 inwoners. Gemeenten met minder inwoners mogen zonder de tijdvakken naar buiten gaan maar wel altijd binnen 6 en 23 uur.

Waar en wanneer mag ik gaan fietsen?

In de staats bulletin BOE wordt in de hele lange tekst van 47 paginaā€™s niets specifiek geschreven over het fietsen. Het rijden op de fiets wordt in Spanje nog steeds meer gezien als sporten en vrije tijd maar de fiets wordt nog steeds niet als een vervoermiddel gezien. Daarom schrijft men er specifiek niets over. Maar toch weten we iets meer over het fietsen in Fase 1 zoals HIER omschreven wordt.

Wat betreft het fietsen gelden ook in Fase 1 nog steeds de tijdvakken 6-10 uur en 20-23 uur en voor 70-plussers 10-12 uur en 19-20 uur, daar is geen verandering in gekomen. In het geval van een gemeente met minder dan 5.000 inwoners gelden er geen tijdvakken behalve die van 6-23 uur. In Fase 1 mag men zich verplaatsen binnen de provincie, gezondheidsdistrict of eiland MAAR het is helemaal afhankelijk van de autonome regio, provincie of zelfs gemeente of dat ook geldt voor sporters, wandelaars en fietsers. Ieder heeft vaak andere regels waardoor de centrale regering daar geen eenduidig antwoord op kan geven.

LET OP: Volgens deze krant gelden de tijdvakken alleen voor het wandelen, fietsen en sporten maar niet voor de overige activiteiten. Zo zou het mogelijk moeten zijn om vanaf maandag 11 mei in die gebieden waar Fase 1 begint tussen 6 en 23 uur naar een terras te gaan, winkels te bezoeken, naar een weekmarkt te gaan of naar een kapper, tandarts etc. of te gaan rijden met de auto binnen de eigen provincie, gezondheidsdistrict op op het eiland. De vraag is natuurlijk, hoe gaat men dit controleren?

LET OP: nieuw in Fase 1 is dat de regeringen van de autonome regioā€™s verschillende tijden mogen hanteren vanwege de hoge temperaturen. Deze mogen naar gelang en per regio aangepast worden tot 2 uur voor of 2 uur na de tijdvakken zoals hieronder vermeld. Dat moet dan wel altijd gebeuren tussen 6 en 23 uur.

Wat zijn de tijdvakken om te wandelen, fietsen en sporten?

Tussen 6-10 uur en 20-23 uur mogen volwassenen tussen 14 (incl.) en 70 jaar (excl.) naar buiten. In het geval van wandelen mag dit met maximaal 2 personen waarbij deze in dezelfde woning dienen te wonen. Het wandelen dient te gebeuren binnen deze tijdvakken en binnen een straal van 1 kilometer van de woning. In het geval van sporten (hardlopen, fietsen) mag dit alleen individueel (dus niet in een groep) en zonder contact met anderen gebeuren en alleen binnen de grenzen van de gemeente waar men woont. Bij het sporten is er dus geen limiet van 1 kilometer rond de woning.

Tussen 10-12 uur en 19-20 uur mogen ouderen van 70+ naar buiten om te wandelen. Ook personen met een beperkte mobiliteit of personen die hulp nodig hebben mogen in deze tijdvakken naar buiten. Personen van 70 en ouder mogen begeleid worden door Ć©Ć©n andere persoon die de leeftijd moet hebben tussen 14 en 70 jaar. Inwoners van bejaarden- en verzorgingshuizen in Spanje mogen niet naar buiten.

Tussen 12 en 19 uur mogen kinderen tot 14 jaar naar buiten onder de voorwaarden die reeds van kracht sinds zondag 26 april. Kinderen moeten begeleid worden door Ć©Ć©n verantwoord volwassenen persoon en mogen slechts Ć©Ć©n keer per dag, in een straal van Ć©Ć©n kilometer rond de woning naar buiten om te spelen, wandelen, rennen, fietsen etc. Het is dus nog steeds niet toegestaan om als ouders samen met de kinderen naar buiten te gaan.

Meer informatie lees je HIER

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

Nee, het dragen van een mondkapje of mondneusmasker (mascarilla) is niet verplicht op straat. Dit is echter sinds de start van Fase 0 op maandag 4 mei wel verplicht in het openbaar vervoer zoals de bus, trein, metro, tram, taxi, vliegtuig en op de boot/ferry (behalve in de kajuit). Het is daarnaast ook verplicht een mondkapje te dragen in de auto als daar meer passagiers in zitten die niet in dezelfde woning wonen. Datzelfde geldt ook voor de motor/scooter.

Meer informatie lees je HIER.

Heeft Spanje een avondklok ingesteld?

Nee, er is in Spanje geen avondklok ingesteld maar zoals wij begrijpen is het alleen toegestaan om te wandelen, fietsen en sporten tot 23 uur ā€˜s avonds. Officieel is dit (ondanks de vele fake news berichten op de sociale media) geen avondklok of ā€˜toque de quedaā€™.

Moet ik een document bij me hebben zoals in Italiƫ en Frankrijk?

Nee, Spanje heeft dat controlesysteem niet ingevoerd. Als je naar het werk moet rijden is het verstandig een certificaat van het bedrijf bij je te hebben. Daarnaast is het noodzakelijk een identiteitsbewijs of paspoort bij te hebben en eventuele documenten die aantonen waarom je op straat bent (denk aan kassabon, doktersrecept).

Mag ik mijn hond uitlaten?

Ja, dat mocht al tijdens de eerste weken van de noodtoestand en het verplichte thuisisolement en dat mag ook nu met de versoepelingen van de regels nog steeds. In eerste instantie moest men zo dicht mogelijk bij de woning blijven maar nu mag dat dus binnen een straal van ƩƩn kilometer of, indien de hond meegaat om te sporten zoals hardlopen, binnen de gemeentegrenzen. Het is nu ook toegestaan binnen de eerder gemelde tijdvakken met zijn tweeƫn de hond uit te laten. Als je de hond wilt uitlaten met je kind of kinderen dan mag dat ook met een volwassen persoon en binnen de tijdvakken.

Mag ik familie en/of vrienden bezoeken?

Vanaf 11 mei tijdens Fase 1 is het toegestaan om met maximaal 10 personen bij elkaar te komen in de eigen woning of tuin, op een terras of ergens anders. Dat moet echter altijd met respect voor de 1,5 of 2 meter social distance en dat mag alleen binnen de eigen provincie of op het eiland. De Minister van Volksgezondheid heeft op zondag bevestigd dat men ook personen ouder dan 70 jaar mag bezoeken maar altijd met alle voorzorgsmaatregelen.

Kan ik naar een terras, bar of restaurant gaan?

In Fase 1 mogen bars en restaurants hun terrassen openen met een capaciteit van 50% van de normaal toegestane capaciteit. In Fase 2 (25 mei) mogen bars en restaurants ook binnen open met een capaciteit van 33% en alleen met klanten aan tafels. In Fase 3 (8 juni) mogen bars en restaurants open met een capaciteit van 50% en mag men ook aan de bar zitten of staan. In alle gevallen dient met een afstand van 2 meter tussen tafels of groepen van tafels te handhaven vanwege de verplichte social distance. Daarnaast dient men veel hygiƫnische maatregelen te nemen.

UPDATE: Men mag op tijden buiten de tijdvakken naar een terras gaan. Dat wil zeggen, je hoeft je niet te houden aan de bovengemelde tijdvakken als men een biertje, sangria of wijntje wilt gaan drinken op een terras. Deze mogen tot 23 uur open zijn.

Meer informatie lees je HIER.

Mag ik met mijn auto rijden?

Tijdens de noodtoestand was het al toegestaan om met je auto te rijden naar o.a. de werkplek, supermarkt, apotheek en bank. Vanaf Fase 1 mag men met de auto rijden binnen de eigen provincie, gezondheidsdistrict of eiland, een maatregel die voorlopig gehandhaafd blijft tot tenminste eind juni. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor andere gemotoriseerde voertuigen.

In Fase 1 is het ook toegestaan om de auto te gebruiken om naar de kerk, hotels, campings of toeristische accommodaties, de tweede residentie of vakantiewoning, tuincentra, winkels en eventueel naar een terras te rijden. Dat dient dan wel altijd binnen dezelfde provincie, gezondheidsdistrict en eiland te gebeuren.

Met hoeveel mensen mag je in een auto zitten?

In Fase 1 mogen alle stoelen in een auto bezet zijn als alle passagiers uit eenzelfde huishouden komen of samenwonen in eenzelfde woning. In dat geval zijn mondkapjes niet verplicht (dat was in Fase 0 wel verplicht).

In alle andere gevallen zoals passagiers die niet uit dezelfde woning komen geldt nog steeds de regel van 2 personen per rij stoelen. Alle inzittenden moeten dan ook verplicht mondkapjes die de mond en neus bedekken dragen.

Meer informatie lees je HIER.

En hoe zit het met motor en scooter rijden?

In een staats bulletin dat op zondag 10 mei is gepubliceerd is te lezen dat in het geval van motoren en scooters categorie L waarop plaats is voor twee personen (bestuurder en passagier), er twee personen mogen rijden maar deze moeten verplicht een helm dragen met vizier en daarnaast ook nog een mondkapje dragen. Dat is niet noodzakelijk als de twee personen in dezelfde woning wonen. Het dragen van handschoenen is voor zowel de bestuurder als de bijrijder verplicht.

Wanneer mag ik in een natuurgebied of in een bos gaan wandelen?

Sinds zaterdag 2 mei en in Fase 0 was het al toegestaan om naar parken, stranden en natuurgebieden te gaan om te wandelen mits deze zich in een straal van 1 kilometer rond de woning bevinden of om te sporten en fietsen als deze zich binnen de eigen gemeentegrenzen bevinden. 

Vanaf Fase 1 (11 mei) is het toegestaan om binnen de eigen provincie, gezondheidsdistrict of eiland te reizen. Vanaf deze fase is het dus ook toegestaan om in de natuur verder weg te gaan wandelen mits dit gelegen is in de eigen provincie, gezondheidsdistrict of eiland.

Het is toegestaan om in groepsverband van maximaal 10 personen de natuur in te gaan als men dat doet met officieel geregistreerde bedrijven. Daarbij is het noodzakelijk dat tijdens de activiteit de deelnemers de social distance hanteren en alle hygiƫnevoorschriften in acht nemen.

Wanneer gaan de stranden en zwembaden open?

Stranden zijn op veel plaatsen al open in Spanje maar het zwemmen in zee is in principe niet toegestaan of alleen toegestaan voor sporters. Verdere uitbreiding van de opening van stranden en het zwemmen zullen in Fase 3 (8 juni) plaatsvinden maar het is nog onduidelijk hoe men dit gaat bewerkstelligen met de social distance etc. 

Er is nog niets bekend over wanneer de zwembaden weer open gaan in Spanje. Het zwemmen in zwembaden die bij wooncomplexen horen moeten gesloten blijven en er mag geen gebruik van worden gemaakt.

Zijn de winkels open?

Vanaf Fase 0 mochten kleine ondernemingen zoals kappers, fysiotherapeuten, tandartsen, kantoren, boekhandels, ijzerwarenwinkels en andere kleine ondernemingen tot 400 m2 mogen opengaan maar alleen op afspraak en met slechts Ć©Ć©n klant per medewerker in het interieur.

Vanaf Fase 1 mogen alle kleine ondernemingen tot 400 m2 met 30% van de normaal toegestane capaciteit (incl. personeel) binnen hebben maar altijd met handhaving van de social distance van 2 meter terwijl het niet meer noodzakelijk is om een afspraak te maken van te voren. Als de ondernemingen /lokalen te klein zijn voor de social distance mag er maar Ć©Ć©n klant tegelijk aanwezig zijn. Voor 65-plussers moeten er speciale openingstijden komen.

Nieuw in Fase 1 is dat autohandelaren open mogen, de ITV autoinspectie bedrijven en de tuincentra ongeacht hoe groot deze zijn. Maar klanten mogen alleen op afspraak naar binnen.

Mogen winkelcentra, bouwmarkten en tuincentra weer open?

In Fase 1 mogen winkels met een oppervlakte van minder dan 400 m2 open voor het publiek. Dat geldt in Fase 1 dus nog niet voor winkelcentra, bouwmarkten, meubelboulevards en de IKEA. Tuincentra mogen vanaf Fase 1 wel open maar altijd met klanten op afspraak.

Kan ik naar de weekmarkt gaan?

In Fase 1 mag 25% van de normale toegestane capaciteit aan marktkramen open zijn, een percentage dat in fase 2 (25 mei) verhoogd wordt naar 33% en in fase 3 (8 juni) naar 50% of zoveel marktkramen dat de social distance van 2 meter gewaarborgd kan worden. In eerste instantie mogen er alleen kraampjes zijn voor levensmiddelen terwijl in een later stadium er ook kleding etc. verkocht mogen worden.

Zijn de hotels en campings open?

Hotels, campings en andere toeristische accommodaties mogen in Fase 1 opengaan maar de openbare ruimten zoals spa, zwembad, fitnessruimte, kinderspeelplaats etc. moeten gesloten blijven want deze mogen pas in Fase 2 (25 mei) opengaan met een capaciteit van 33% van de normale toegestane capaciteit en in Fase 3 (8 juni) met een capaciteit van 50% van de normale toegestane capaciteit. 

Wat betreft de bars en restaurants voor de maaltijden dient men zich te houden in elke fase aan de restricties die gelden voor de horeca. De horeca mag alleen service verlenen aan de personen die in de hotels verblijven en indien mogelijk alleen op de kamers.

Zijn de vliegvelden open?

Ja de vliegvelden in Spanje zijn op enkele uitzonderingen na tijdens de noodtoestand altijd open geweest. Het probleem is dat er geen vluchten of weinig vluchten zijn omdat luchtvaartmaatschappijen niet vliegen van en naar Spanje of binnen Spanje. Het is onbekend wanneer er weer vluchten zullen zijn vanuit Spanje naar het buitenland en vanuit het buitenland naar Spanje. 

Of en wanneer er weer gevlogen gaat worden is niet alleen afhankelijk van de Spaanse regering maar ook van andere landen binnen de EU en van de luchtvaartmaatschappijen. Op dit moment biedt KLM dagelijkse vluchten  aan naar en vanaf Amsterdam op Barcelona en Madrid.

Kan ik Spanje verlaten over de weg?

Ja, je kunt Spanje verlaten. Dat kan over de weg met het eigen vervoer waarbij je eventueel rekening moet houden met de grenscontroles bij de Franse en Belgische grens. Om door Frankrijk te mogen rijden dien je per persoon een ingevuld document bij je te hebben waarop staat waarom je door Frankrijk reist. Dat document is ook digitaal in te vullen op de tablet of smartphone.

Meer informatie lees je HIER.

Zijn de bezienswaardigheden in Spanje open?

Vanaf Fase 1 mogen musea open met gereserveerde plaatsen en met een-derde (33%) van de toegestane capaciteit. Culturele activiteiten in gesloten ruimten (interieur) mogen plaatsvinden met minder dan 30 aanwezigen. Culturele activiteiten in de open lucht (exterieur) mogen plaatsvinden met minder dan 200 aanwezigen die plaats moeten nemen op gereserveerde stoelen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ā€˜in de luchtā€™ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

55 reacties op “Wat mag wel en wat mag niet in de-escalatiefase 1 (V&A)”

 1. Ik heb 2 vragen; Gelden de tijdsblokken als ik een ritje maak in de auto?
  Stel, ik rij naar een natuurgebied om te wandelen. Dan vervalt de 1 km radius dus. Is dat juist?
  Beide vragen hebben betrekking op Fase 1.

 2. Nel van welzenes

  Ik wil zaterdag met 2 vrienden op visite gaan deze twee delen een huishouden mogen ze dan bij mij op de achterbank in de auto zitten en ik voorin en moeten we dan om 23.00 uur thuis zijn?

  1. Is dit weer zo’n opmerking om te provoceren? Het heeft niets met dit artikel te maken dus we gaan er vanuit dat je je verveeld en maar wat schrijft in de hoop op reacties. Probeer een steentje bij te dragen door mensen die vragen hebben te helpen met antwoorden zoals wij ook proberen te doen ā€¦ daar hebben lezers wellicht iets aan.

 3. Ik heb denk ik alle informatie en reacties goed gelezen maar het antwoord op mijn vraag nog niet gezien. Gezondheidsdistricten Camp Tarragona en Terres Ebre gaan beide naar fase 1. Deze 2 gezondheidsdistricten vormen samen de provincie Tarragona. Mag ik nu wel of niet reizen van de Camp Tarragona naar Terres Ebre?

  1. Goede vraag en aangezien de redactie zelf in Camp de Tarragona zit (Cambrils) vragen wij ons dit ook af. Ons idee is van wel maar … zeker weten doen we dit ook niet, mede omdat daar geen informatie over gevonden kan worden.

  2. De BOE staat toe dat binnen de PROVINCIE mag worden gereisd.

   Als men binnen de provincie naar een ander gezondheidsdistrict kan komen zonder via een gezondheidsdistrict dat nog in fase 0 zit te reizen mag dat gewoon.

   MVG, Bob

   1. Hallo Bob, zou je dat stukje tekst van BOE kunnen plaatsen. Ik weet niet precies waar ik het moet zoeken in BOE.
    Alvast bedankt.

    Ik wil graag weten wat er nu echt mag.
    Omdat ik een afspraak heb voor morgenvroeg om mijn auto ter schadereparatie weg te brengen. Dan moet ik uit mijn eigen gezondheidsdistrict fase 1 naar een andere gezondheidsdistrict ook fase 1, ligt naast elkaar in dezelfde provincie.

    1. ArtĆ­culo 7. Libertad de circulaciĆ³n. 1. En relaciĆ³n a lo establecido en la presente orden, se podrĆ” circular por la provincia, isla o unidad territorial de referencia a efectos del proceso de desescalada, sin perjuicio de las excepciones que justifiquen el desplazamiento a otra parte del territorio nacional por motivos sanitarios, laborales, profesionales o empresariales, de retorno al lugar de residencia familiar, asistencia y cuidado de mayores, dependientes o personas con discapacidad, causa de fuerza mayor o situaciĆ³n de necesidad o cualquier otra de anĆ”loga naturaleza.

     MVG, Bob

     1. Volgens mij moet je om van DĆ©nia naar Benidorm te komen door fase-0-gebied, en daarmee zou mijn antwoord op jouw vraag dus mee zijn.
      MVG, Bob

     2. Nagekeken, je hoeft niet door fase-0-gebied, het antwoord zou dus ja moeten zijn. Sorry!

   2. Helaas Bob. In feite mag je alleen binnen dat gebied rijden dat opengesteld is. In het geval van CataloniĆ« is de provincie Tarragona opgesplitst in twee gezondheidsdistricten en dus zou men niet van de een naar de ander mogen rijden (op papier). Ind e goed gecopieerde tekst uit de BOE staat het volgende: “se podrĆ” circular por la provincia, isla o unidad territorial de referencia a efectos del proceso de desescalada” En dat laatste moet je lezen, de referencia a efectos del proceso de desescalada. In Tarragona gaat het dus niet om de provincia maar om de unidad territorial.

 4. Het is mij niet geheel duidelijk.
  Bijvoorbeeld provincie Alicante, die is nu niet helemaal naar fase 1 gegaan, maar mag je jezelf nu wel verplaatsen van bijvoorbeeld DĆ©nia naar Benidorm.
  Beide gezondheidsdistricten gaan naar fase 1 en vallen onder de provincie Alicante. Ook liggen de districten naast elkaar.
  Of mag je je alleen verplaatsen in je eigen gezondheidsdistrict in dit geval DĆ©nia.

  1. In principe zou je zeggen dat dit niet mag maar logisch is het niet. Het idee is natuurlijk om gebieden af te schermen om zo verspreiding te voorkomen. Ongetwijfeld zal er de komende uren/dagen wel meer informatie naar buiten komen.

   1. De BOE staat toe dat binnen de PROVINCIE mag worden gereisd.

    Als men binnen de provincie naar een ander gezondheidsdistrict kan komen zonder via een gezondheidsdistrict dat nog in fase 0 zit te reizen mag dat gewoon.

    MVG, Bob

    1. Nee Bob dat mag niet, zie eerder gegeven antwoord wat betreft Tarragona. Je verwijst naar de BOE tekst en dat is goed maar de interpretatie is fout. Logischerwijze mag je niet binnen de provincie reizen als deze niet helemaal open is. Daarom doen ze dat in gezondheidsdistricten wat niet logisch is maar zo is het eenmaal, op papier.

     1. Nee redactie, lees artkel7 lid 3, hier mag je wel buiten eigen district.
      MVG,Bob

 5. Weet iemand of je iets te eten kunt kopen op het van vliegveld Madrid? Is de koffiekiosk of MacDonalds daar open?

 6. Met dank aan de redactie om de vloed van informatie te verwerken en te ordenen voor ons !
  Zoals jullie al aangaven in een separaat artikel wordt de provincie Valencia nu opgedeeld in verschillende gezondheids-districten (zie hiervoor de kaart in artikel). Het is vanaf nu ook mogelijk dat elk gezondheids-disctrict afwijkingen op de tijdsloten invoert..
  Hoe of waar kunnen we daar info over vinden ?
  Zelf zitten we in het uiterste noorden van het gezondheidsdistrict Marina Baixa, vijf kilometer ten noorden van ons ligt Calpe, dat in het gezondheidsdictrict Denia ligt… als ik het goed begrijp dan mogen we per fiets NIET van Altea naar Calpe rijden, en met de auto ook niet. Is dat correct ?

  1. Allemaal vragen waar we nu helaas geen antwoorden op hebben omdat alles nog moet beginnen op maandag. Ongetwijfeld zal er meer informatie bekend worden gemaakt en zullen we dat ook plaatsen hier šŸ˜‰

 7. San Fulgencio gaat vanaf maandag 11 mei naar fase 1. In fase 1 mag er 2 uur meer buiten gesport worden volgens uw bericht. In ieder geval mogen de tijden met 2uur uitgebreid worden. Houdt dit dan in dat er tot 12u s’middags gefietst mag worden binnen de gemeentegrenzen? Dus van 6.00u tot 12.00u?
  Hasta pronto Henri

  1. De tijden worden met name uitgebreid (daar waar ze dat willen doen want dat zijn lokale/regionale beslissingen) voor de kinderen zodat deze niet in de zon-piek uren buiten hoeven te spelen. Sporten mag alleen zoals het nu is tussen 6 en 10 en tussen 20 en 23 uur, dat zijn tijdstippen dat de zon nog niet zo fel is en het nog niet zo warm is. Het is allemaal nog onduidelijk en logischerwijze kan een centrale regering ook niet overal aan denken, daar is Spanje te complex voor (iets lastiger dan de kleine landen Nederland en BelgiĆ«). We moeten even afwachten wat er gaat gebeuren de komende dagen en dan zullen we ook meer informatie hebben šŸ˜‰

  1. Beste Petra. Heeft u al eens gekeken naar onze artikelen en alle informatie die we elke dag weer plaatsen? Dan had u kunnen lezen dat daar nu nog NIETS over bekend is. In principe eindigt de Spaanse de-escalatiefase eind juni of begin juli MAAR dat wil niet automatisch zeggen dat vanaf die datum er weer door heel Spanje gereden kan/mag worden. Dat zijn allemaal onzekerheden op dit moment want, nu er meer versoepelingen en vrijheden komen zullen de besmettingen ook weer gaan toenemen en dan kan er van alles gebeuren. In Duitsland, Japan, Singapore etc. heeft men al maatregelen moeten nemen na versoepelingen toen het daar weer flink steeg. Dat is de reden waarom men het in Spanje rustig aan wil doen om de problemen die er waren te voorkomen.

 8. Fase 0 is begonnen op zaterdag 02 mei, de noodtoestand is begonnen op, 14 maart en niet op 14 april.

  1. Niet correct beste Herman, Fase 0 is begonnen op maandag 4 mei. Vanaf zaterdag 2 mei mochten mensen wel naar buiten maar golden nog niet de andere versoepelingen, die gingen pas op 4 mei in. Op 14 maart werd de noodtoestand aangekondigd maar die was van kracht toen het staats bulletin BOE werd gepubliceerd en dat gebeurde op zondag 15 maart (maar het klopt, er stond per abuis 14 april … dat krijg je met al die data haha)

 9. Beste redactie
  In de communicatie van de Spaanse overheid staat nergens dat mensen van ouder dan 70 jaar niet naar buiten mogen van 6-10 en van 20-23 uur. Die tijden zijn voor : los mayores de 14 aƱos. Er wordt geen maximum leeftijd aangegeven voor deze groep. Het misverstand ontstaat m.i. omdat er ook tijden gereserveerd zijn specifiek voor 70+ ers en kwetsbare mensen.
  Mvg Frits

  1. Helaas Frits, het klopt wel Zie hier Artkel 5 1b https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2020-4767 waar staat:

   Aquellas personas que requieran salir acompaƱadas por motivos de necesidad y las personas mayores de 70 de aƱos podrƔn practicar deporte individual y pasear entre las 10:00 horas y las 12:00 horas y entre las 19:00 horas y las 20:00 horas. Las personas mayores de 70 aƱos podrƔn salir acompaƱadas de una persona conviviente de entre 14 y 70 aƱos.

   1. Frits heeft gelijk, de redactie ongelijk.

    De extra uren voor 70-plussers zijn gereserveerd voor alleen die groep (die een groter gezondheidsrisico loopt) zodat zij in die uren minder drukte tegenkomen en zo voor beperkter risico kunnen kiezen. Deze maatregel beschermt de ouderen.

    Zij kunnen er echter ook voor kiezen om gebruik te maken van alle uren 14-plus, maar die groep is veel groter, maakt het drukker op straat, met ook een groter risico op besmetting voor de te beschermen ouderen.

    70-Plussers mogen kiezen!

    MVG, Bob

    1. Naar ons inziens is dat niet zo en zoals wij alles lezen de hele dag door en alle tv journaals bekijken is het zoals wij schrijven. Als u een andere menig heeft is dat goed en gaat u gewoon tussen 6 en 12 en tussen 19 en 23 uur de straat op, het maakt ons niet uit. Wij schrijven wat we lezen en horen en daar houden wij ons aan (daarnaast is het ook beter om besmettingen te voorkomen). Er staat in de tekst die we hierboven geplakt hebben toch echt “y las personas mayores de 70 de aƱos” en dat slaat niet op “Aquellas personas que requieran salir acompaƱadas por motivos de necesidad”. Het saat ook nog eens in dit artikel uitgelegd: https://www.20minutos.es/noticia/4245734/0/horarios-paseo-franja-deben-salir-personas-14-70-anos-cumplidos/

     1. Ik respecteer uw “interpretatie” maar zie geen bewijs.
      Het door u aangehaalde artikel begint ten onrechte al met “deber” waar ook volgens de BOE “poder” zou moeten worden gebruikt. Niet dwingendrechtelijk maar regelend met keuze.

      MVG, Bob

     2. En u dacht dat wij daar niet naar kijken elke dag om informatie te dubbel checken …. zie de kleur PAARS. Daar staat toch echt Mayores de 70 OF (o) personas dependientes… maar dat geldt dan altijd voor die gemeenten met meer dan 5.000 inwoners.

     3. Zoals ik al aangaf: 70 en ouder kan dus kiezen. Ze mogen in beide blokken naar eigen keuze, maar het 70-plus blok geeft ze als kwetsbaarsten de keuze om te gaan voor betere bescherming.

      MVG, Bob

     4. en toch klopt dat volgens ons en alle media in Spanje niet, wij denken dat u het verkeer interpreteert maar dat mag. Het is ook logisch dat 70-plussers wat de meest kwetsbare leeftijdsgroep is niet gemengd wordt op straat met andere leeftijdsgroepen, dat is logisch nadenken toch? Precies daarom hebben ze de tijdsloten bedacht. Ga je dat openen dan hebbend e tijdsloten ook geen zin. Maar goed, we gaan niet verder mee met dit ik heb gelijk en jij hebt gelijk verhaal, dat is oneindig. Het vreemde is alleen dat iedereen in Spanje (behalve u) het zo ziet zoals wij het omschrijven, kranten, tv en zelfs de ministers in hun dagelijkse persconferenties..

     5. Lezen redactie, Bob heeft het niet over openen tijdsloten, enkel dat een 70-plusser kan kiezen of hij alleen in een voor hun gereserveerd tijdslot buiten wil zijn of een tijdslot wilt benutten van een grotere groep. Het ‘mengen” is dan dus een eigen keuze en wezenlijk logischer dan een door de overheid opgelegde keuze.

     6. Iedereen in Spanje behalve u ??
      Dank Philip (en Frits natuurlijk). šŸ˜‰

     7. Nog even voor de duidelijkheid, BOE SND/380/2020 van 30 april voordat op 2 mei de tijdsloten ingingen. Artikel 5 b: Aquellas personas que requieran salir acompaƱadas por motivos de necesidad y las personas mayores de 70 de aƱos podrƔn practicar deporte individual y pasear entre las 10:00 horas y las 12:00 horas y entre las 19:00 horas y las 20:00 horas. Las personas mayores de 70 aƱos podrƔn salir acompaƱadas de una persona conviviente de entre 14 y 70 aƱos.

      Als je daarnaast in de officiele WhatsApp van de Spaanse overheid de vraag stekt kont er toch echt naar voren wat wij aangeven. Entre 6-10 y 20-23 hrs personas de 14 a 70 aƱos. Zie ons artikel over hoe je deze officiele Hispabot kunt installeren.

      Het is niet dat wij graag gelijk willen hebben maar we willen wel de juiste informatie geven, en dat is soms erg lastig met verwarrende informatie die soms op verschillende manieren gelezen kan worden.

     8. Whatever Philip,. met jou gaan wij niet meer in discussie maar 70-plussers kunnen niet kiezen maar dat is zoals wij het zien en dat vindt u toch niet dus. Punt. Deze discussie wordt gesloten want is een oneindig iets šŸ˜‰

 10. Ik zie niet terug of je met de fiets door de provincie mag rijden. Wel gemotoriseerd verkeer.

 11. In Fase 1, mag men dan wandelen wanneer je wilt of alleen in die uren zoals in Fase 0.
  Als het is zoals Fase 0, dan wordt een terrasje pakken etc wel moeilijker!

  1. Iedere versoepeling is positief, maar voor echtparen van een bepaalde leeftijd, met aanzienlijk leeftijd verschil, een dompertje.

  2. We hebben recent het volgende erbij gezet naar aanleiding van een krantenbericht:

   LET OP: Volgens deze krant gelden de tijdsloten alleen voor het wandelen, fietsen en sporten maar niet voor de overige activiteiten. Zo zou het mogelijk moeten zijn om vanaf maandag 11 mei in die gebieden waar Fase 1 begint tussen 6 en 23 uur naar een terras te gaan, winkels te bezoeken, naar een weekmarkt te gaan of naar een kapper, tandarts etc. of te gaan rijden met de auto binnen de eigen provincie, gezondheidsdistrict op op het eiland. De vraag is natuurlijk, hoe gaat men dit controleren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.