Wat mag wel en wat mag niet in de-escalatiefase 1 (V&A)

123rf
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Praktisch heel Spanje gaat maandag 11 mei overschakelen van de de-escalatiefase 0 naar Fase 1. Deze periode zal ongeveer 2 weken duren en rond 25 mei eindigen. Maar wat mag vanaf 11 mei wel en wat niet in die provincies en gebieden die naar Fase 1 gaan. Sommige maatregelen en regels veranderen maar andere blijven zoals deze al waren sinds de invoering van de noodtoestand op 15 maart en op 4 mei bij de Fase 0.

Dit artikel is bijgewerkt op: zondag 10 mei om 20:10 uur
(let op: artikel wordt nog bijgewerkt, er is veel informatie die verwerkt moet worden) 😉

Net zoals veel lezers raakt ook de redactie af en toe even de kluts kwijt met alle maatregelen en regels die elke keer op de inwoners van Spanje los worden gelaten. Met onze corona-artikelen proberen we zoveel mogelijk informatie te geven over wat wel en wat niet mag door veel te lezen en informatie te verzamelen. In dit geval proberen we alles op een rijtje te zetten zodat alles wat duidelijker wordt. 

Wij hebben helaas ook niet overal de antwoorden op en we raden altijd aan in geval van twijfel contact op te nemen met de Nederlandse of Belgische Ambassades in Spanje via o.a. hun Facebookpagina’s. Als je vragen hebt kun je deze ook melden als een reactie op dit artikel maar nogmaals, wij weten ook niet alles. 

Wat is Fase 1

Grote delen van Spanje bevinden zich vanaf maandag 11 mei in fase 1  van het vier stappenplan op weg naar het einde van de de-escalatiefase. Deze is onderverdeeld in vier fasen: Fase 0 (4 mei), Fase 1 (11 mei), Fase 2 (25 mei) en Fase 3 (8 juni). Het gaat hier om data die door de regering niet bevestigd maar ook niet ontkend zijn om zo een slag achter de arm te hebben mocht men flexibel moeten optreden. 

Terwijl heel Spanje op 4 mei begon met Fase 0 (op vier eilanden na die meteen met Fase 1 begonnen) zal op maandag een overgroot deel van het land beginnen met Fase 1. We hebben in de kink hieronder omschreven welke autonome regio’s, provincies en sommige gevallen gezondheidsdistricten over zullen schakelen.

LEESTIP:
Welke regio’s en provincies in Spanje gaan op 11 mei naar de-escalatiefase 1
Uitleg Valencia regio en de de-escalatiefase 1 per gezondheidsdistrict
Uitleg Catalonië en de de-escalatiefase 1 per gezondheidsdistrict
Uitleg Andalusië en de de-escalatiefase 1 per provincie

Tot wanneer geldt de noodtoestand in Spanje?

De noodtoestand werd op zaterdag 14 maart afgekondigd door de Spaanse premier en werd van kracht op zondag 15 maart voor in feite 14 dagen tot 30 maart. Sindsdien is de ‘estado de alarma’ vier keer verlengd tot 12 april, 26 april, 10 mei en recent tot 24 mei.

Moet ik als buitenlander Spanje verlaten?

Nee, dat is niet noodzakelijk. Maar kies je ervoor om in Spanje te blijven dan moet je jezelf houden aan de maatregelen die voor iedereen gelden die zich tijdens de noodtoestand op Spaans grondgebied bevindt.

Kan ik Spanje weer binnenkomen?

Nee, tenzij je o.a. de Spaanse nationaliteit hebt of een resident bent die in Spanje woonachtig is. Het verbod is niet van toepassing op inwoners van de Europese Unie of van het Schengengebied die op weg zijn naar hun hoofdverblijf. Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” laten zien als bewijs (alleen een NIE-nummer is niet genoeg). Buitenlanders afkomstig uit andere landen of buiten de Europese Unie die niet in Spanje wonen worden tot 15 juni niet meer toegelaten.

Meer informatie lees je HIER

Wanneer mag ik naar het buitenland reizen of vanuit het buitenland naar Spanje?

Op dit moment is er nog geen beslissing genomen over de opening van de grenzen van Spanje omdat men naar een gecoördineerde oplossing zoekt met andere EU-landen. De grenzen zijn voorlopig tot 24 mei gesloten ofwel er vinden grenscontroles plaats. Voorlopig is het dus nog niet mogelijk om vanuit Spanje naar het buitenland en vanuit het buitenland naar Spanje te reizen.

Meer informatie lees je HIER.

Verplicht in quarantaine

Als je vanaf 15 mei Spanje binnenkomt moet je zolang de noodtoestand duurt verplicht 14 dagen in quarantaine. Je dient daarnaast bij aankomst in Spanje of bij vertrek richting Spanje een speciaal document in te vullen met daarop o.a. de informatie waar je verblijft. Meer informatie daarover is HIER te lezen.

Kan ik naar mijn vakantiewoning gaan?

Met alleen een NIE is het niet mogelijk Spanje binnen te komen om naar je vakantiewoning of appartement te gaan. Je komt Spanje alleen binnen als je o.a. als inwoner van de Europese Unie naar je hoofdverblijf gaat. Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” laten zien als bewijs.

Inwoners van Spanje en buitenlanders die zich daar nu bevinden en ook in Spanje officieel als inwoner staan geregistreerd, mogen vanaf Fase 1 naar een vakantiewoning gaan. Deze moet dan wel in dezelfde provincie, gezondheidsdistrict of eiland als de woonplaats gelegen zijn want het reizen buiten de provincie, gezondheidsdistrict en andere eilanden is pas toegestaan na beëindiging van Fase 3 (8 juni) ongeveer eind juni.

Mag ik wandelen, sporten en fietsen?

Ja, sinds zaterdag 2 mei is het voor iedereen weer toegestaan om de straat op te gaan om te wandelen, fietsen of sporten. Dat is echter wel onderverdeeld in de volgende leeftijdsgroepen en tijdvakken. De hieronder genoemde tijden gelden alleen voor die gemeenten met meer dan 5.000 inwoners. Gemeenten met minder inwoners mogen zonder de tijdvakken naar buiten gaan maar wel altijd binnen 6 en 23 uur.

Waar en wanneer mag ik gaan fietsen?

In de staats bulletin BOE wordt in de hele lange tekst van 47 pagina’s niets specifiek geschreven over het fietsen. Het rijden op de fiets wordt in Spanje nog steeds meer gezien als sporten en vrije tijd maar de fiets wordt nog steeds niet als een vervoermiddel gezien. Daarom schrijft men er specifiek niets over. Maar toch weten we iets meer over het fietsen in Fase 1 zoals HIER omschreven wordt.

Wat betreft het fietsen gelden ook in Fase 1 nog steeds de tijdvakken 6-10 uur en 20-23 uur en voor 70-plussers 10-12 uur en 19-20 uur, daar is geen verandering in gekomen. In het geval van een gemeente met minder dan 5.000 inwoners gelden er geen tijdvakken behalve die van 6-23 uur. In Fase 1 mag men zich verplaatsen binnen de provincie, gezondheidsdistrict of eiland MAAR het is helemaal afhankelijk van de autonome regio, provincie of zelfs gemeente of dat ook geldt voor sporters, wandelaars en fietsers. Ieder heeft vaak andere regels waardoor de centrale regering daar geen eenduidig antwoord op kan geven.

LET OP: Volgens deze krant gelden de tijdvakken alleen voor het wandelen, fietsen en sporten maar niet voor de overige activiteiten. Zo zou het mogelijk moeten zijn om vanaf maandag 11 mei in die gebieden waar Fase 1 begint tussen 6 en 23 uur naar een terras te gaan, winkels te bezoeken, naar een weekmarkt te gaan of naar een kapper, tandarts etc. of te gaan rijden met de auto binnen de eigen provincie, gezondheidsdistrict op op het eiland. De vraag is natuurlijk, hoe gaat men dit controleren?

LET OP: nieuw in Fase 1 is dat de regeringen van de autonome regio’s verschillende tijden mogen hanteren vanwege de hoge temperaturen. Deze mogen naar gelang en per regio aangepast worden tot 2 uur voor of 2 uur na de tijdvakken zoals hieronder vermeld. Dat moet dan wel altijd gebeuren tussen 6 en 23 uur.

Wat zijn de tijdvakken om te wandelen, fietsen en sporten?

Tussen 6-10 uur en 20-23 uur mogen volwassenen tussen 14 (incl.) en 70 jaar (excl.) naar buiten. In het geval van wandelen mag dit met maximaal 2 personen waarbij deze in dezelfde woning dienen te wonen. Het wandelen dient te gebeuren binnen deze tijdvakken en binnen een straal van 1 kilometer van de woning. In het geval van sporten (hardlopen, fietsen) mag dit alleen individueel (dus niet in een groep) en zonder contact met anderen gebeuren en alleen binnen de grenzen van de gemeente waar men woont. Bij het sporten is er dus geen limiet van 1 kilometer rond de woning.

Tussen 10-12 uur en 19-20 uur mogen ouderen van 70+ naar buiten om te wandelen. Ook personen met een beperkte mobiliteit of personen die hulp nodig hebben mogen in deze tijdvakken naar buiten. Personen van 70 en ouder mogen begeleid worden door één andere persoon die de leeftijd moet hebben tussen 14 en 70 jaar. Inwoners van bejaarden- en verzorgingshuizen in Spanje mogen niet naar buiten.

Tussen 12 en 19 uur mogen kinderen tot 14 jaar naar buiten onder de voorwaarden die reeds van kracht sinds zondag 26 april. Kinderen moeten begeleid worden door één verantwoord volwassenen persoon en mogen slechts één keer per dag, in een straal van één kilometer rond de woning naar buiten om te spelen, wandelen, rennen, fietsen etc. Het is dus nog steeds niet toegestaan om als ouders samen met de kinderen naar buiten te gaan.

Meer informatie lees je HIER

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

Nee, het dragen van een mondkapje of mondneusmasker (mascarilla) is niet verplicht op straat. Dit is echter sinds de start van Fase 0 op maandag 4 mei wel verplicht in het openbaar vervoer zoals de bus, trein, metro, tram, taxi, vliegtuig en op de boot/ferry (behalve in de kajuit). Het is daarnaast ook verplicht een mondkapje te dragen in de auto als daar meer passagiers in zitten die niet in dezelfde woning wonen. Datzelfde geldt ook voor de motor/scooter.

Meer informatie lees je HIER.

Heeft Spanje een avondklok ingesteld?

Nee, er is in Spanje geen avondklok ingesteld maar zoals wij begrijpen is het alleen toegestaan om te wandelen, fietsen en sporten tot 23 uur ‘s avonds. Officieel is dit (ondanks de vele fake news berichten op de sociale media) geen avondklok of ‘toque de queda’.

Moet ik een document bij me hebben zoals in Italië en Frankrijk?

Nee, Spanje heeft dat controlesysteem niet ingevoerd. Als je naar het werk moet rijden is het verstandig een certificaat van het bedrijf bij je te hebben. Daarnaast is het noodzakelijk een identiteitsbewijs of paspoort bij te hebben en eventuele documenten die aantonen waarom je op straat bent (denk aan kassabon, doktersrecept).

Mag ik mijn hond uitlaten?

Ja, dat mocht al tijdens de eerste weken van de noodtoestand en het verplichte thuisisolement en dat mag ook nu met de versoepelingen van de regels nog steeds. In eerste instantie moest men zo dicht mogelijk bij de woning blijven maar nu mag dat dus binnen een straal van één kilometer of, indien de hond meegaat om te sporten zoals hardlopen, binnen de gemeentegrenzen. Het is nu ook toegestaan binnen de eerder gemelde tijdvakken met zijn tweeën de hond uit te laten. Als je de hond wilt uitlaten met je kind of kinderen dan mag dat ook met een volwassen persoon en binnen de tijdvakken.

Mag ik familie en/of vrienden bezoeken?

Vanaf 11 mei tijdens Fase 1 is het toegestaan om met maximaal 10 personen bij elkaar te komen in de eigen woning of tuin, op een terras of ergens anders. Dat moet echter altijd met respect voor de 1,5 of 2 meter social distance en dat mag alleen binnen de eigen provincie of op het eiland. De Minister van Volksgezondheid heeft op zondag bevestigd dat men ook personen ouder dan 70 jaar mag bezoeken maar altijd met alle voorzorgsmaatregelen.

Kan ik naar een terras, bar of restaurant gaan?

In Fase 1 mogen bars en restaurants hun terrassen openen met een capaciteit van 50% van de normaal toegestane capaciteit. In Fase 2 (25 mei) mogen bars en restaurants ook binnen open met een capaciteit van 33% en alleen met klanten aan tafels. In Fase 3 (8 juni) mogen bars en restaurants open met een capaciteit van 50% en mag men ook aan de bar zitten of staan. In alle gevallen dient met een afstand van 2 meter tussen tafels of groepen van tafels te handhaven vanwege de verplichte social distance. Daarnaast dient men veel hygiënische maatregelen te nemen.

UPDATE: Men mag op tijden buiten de tijdvakken naar een terras gaan. Dat wil zeggen, je hoeft je niet te houden aan de bovengemelde tijdvakken als men een biertje, sangria of wijntje wilt gaan drinken op een terras. Deze mogen tot 23 uur open zijn.

Meer informatie lees je HIER.

Mag ik met mijn auto rijden?

Tijdens de noodtoestand was het al toegestaan om met je auto te rijden naar o.a. de werkplek, supermarkt, apotheek en bank. Vanaf Fase 1 mag men met de auto rijden binnen de eigen provincie, gezondheidsdistrict of eiland, een maatregel die voorlopig gehandhaafd blijft tot tenminste eind juni. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor andere gemotoriseerde voertuigen.

In Fase 1 is het ook toegestaan om de auto te gebruiken om naar de kerk, hotels, campings of toeristische accommodaties, de tweede residentie of vakantiewoning, tuincentra, winkels en eventueel naar een terras te rijden. Dat dient dan wel altijd binnen dezelfde provincie, gezondheidsdistrict en eiland te gebeuren.

Met hoeveel mensen mag je in een auto zitten?

In Fase 1 mogen alle stoelen in een auto bezet zijn als alle passagiers uit eenzelfde huishouden komen of samenwonen in eenzelfde woning. In dat geval zijn mondkapjes niet verplicht (dat was in Fase 0 wel verplicht).

In alle andere gevallen zoals passagiers die niet uit dezelfde woning komen geldt nog steeds de regel van 2 personen per rij stoelen. Alle inzittenden moeten dan ook verplicht mondkapjes die de mond en neus bedekken dragen.

Meer informatie lees je HIER.

En hoe zit het met motor en scooter rijden?

In een staats bulletin dat op zondag 10 mei is gepubliceerd is te lezen dat in het geval van motoren en scooters categorie L waarop plaats is voor twee personen (bestuurder en passagier), er twee personen mogen rijden maar deze moeten verplicht een helm dragen met vizier en daarnaast ook nog een mondkapje dragen. Dat is niet noodzakelijk als de twee personen in dezelfde woning wonen. Het dragen van handschoenen is voor zowel de bestuurder als de bijrijder verplicht.

Wanneer mag ik in een natuurgebied of in een bos gaan wandelen?

Sinds zaterdag 2 mei en in Fase 0 was het al toegestaan om naar parken, stranden en natuurgebieden te gaan om te wandelen mits deze zich in een straal van 1 kilometer rond de woning bevinden of om te sporten en fietsen als deze zich binnen de eigen gemeentegrenzen bevinden. 

Vanaf Fase 1 (11 mei) is het toegestaan om binnen de eigen provincie, gezondheidsdistrict of eiland te reizen. Vanaf deze fase is het dus ook toegestaan om in de natuur verder weg te gaan wandelen mits dit gelegen is in de eigen provincie, gezondheidsdistrict of eiland.

Het is toegestaan om in groepsverband van maximaal 10 personen de natuur in te gaan als men dat doet met officieel geregistreerde bedrijven. Daarbij is het noodzakelijk dat tijdens de activiteit de deelnemers de social distance hanteren en alle hygiënevoorschriften in acht nemen.

Wanneer gaan de stranden en zwembaden open?

Stranden zijn op veel plaatsen al open in Spanje maar het zwemmen in zee is in principe niet toegestaan of alleen toegestaan voor sporters. Verdere uitbreiding van de opening van stranden en het zwemmen zullen in Fase 3 (8 juni) plaatsvinden maar het is nog onduidelijk hoe men dit gaat bewerkstelligen met de social distance etc. 

Er is nog niets bekend over wanneer de zwembaden weer open gaan in Spanje. Het zwemmen in zwembaden die bij wooncomplexen horen moeten gesloten blijven en er mag geen gebruik van worden gemaakt.

Zijn de winkels open?

Vanaf Fase 0 mochten kleine ondernemingen zoals kappers, fysiotherapeuten, tandartsen, kantoren, boekhandels, ijzerwarenwinkels en andere kleine ondernemingen tot 400 m2 mogen opengaan maar alleen op afspraak en met slechts één klant per medewerker in het interieur.

Vanaf Fase 1 mogen alle kleine ondernemingen tot 400 m2 met 30% van de normaal toegestane capaciteit (incl. personeel) binnen hebben maar altijd met handhaving van de social distance van 2 meter terwijl het niet meer noodzakelijk is om een afspraak te maken van te voren. Als de ondernemingen /lokalen te klein zijn voor de social distance mag er maar één klant tegelijk aanwezig zijn. Voor 65-plussers moeten er speciale openingstijden komen.

Nieuw in Fase 1 is dat autohandelaren open mogen, de ITV autoinspectie bedrijven en de tuincentra ongeacht hoe groot deze zijn. Maar klanten mogen alleen op afspraak naar binnen.

Mogen winkelcentra, bouwmarkten en tuincentra weer open?

In Fase 1 mogen winkels met een oppervlakte van minder dan 400 m2 open voor het publiek. Dat geldt in Fase 1 dus nog niet voor winkelcentra, bouwmarkten, meubelboulevards en de IKEA. Tuincentra mogen vanaf Fase 1 wel open maar altijd met klanten op afspraak.

Kan ik naar de weekmarkt gaan?

In Fase 1 mag 25% van de normale toegestane capaciteit aan marktkramen open zijn, een percentage dat in fase 2 (25 mei) verhoogd wordt naar 33% en in fase 3 (8 juni) naar 50% of zoveel marktkramen dat de social distance van 2 meter gewaarborgd kan worden. In eerste instantie mogen er alleen kraampjes zijn voor levensmiddelen terwijl in een later stadium er ook kleding etc. verkocht mogen worden.

Zijn de hotels en campings open?

Hotels, campings en andere toeristische accommodaties mogen in Fase 1 opengaan maar de openbare ruimten zoals spa, zwembad, fitnessruimte, kinderspeelplaats etc. moeten gesloten blijven want deze mogen pas in Fase 2 (25 mei) opengaan met een capaciteit van 33% van de normale toegestane capaciteit en in Fase 3 (8 juni) met een capaciteit van 50% van de normale toegestane capaciteit. 

Wat betreft de bars en restaurants voor de maaltijden dient men zich te houden in elke fase aan de restricties die gelden voor de horeca. De horeca mag alleen service verlenen aan de personen die in de hotels verblijven en indien mogelijk alleen op de kamers.

Zijn de vliegvelden open?

Ja de vliegvelden in Spanje zijn op enkele uitzonderingen na tijdens de noodtoestand altijd open geweest. Het probleem is dat er geen vluchten of weinig vluchten zijn omdat luchtvaartmaatschappijen niet vliegen van en naar Spanje of binnen Spanje. Het is onbekend wanneer er weer vluchten zullen zijn vanuit Spanje naar het buitenland en vanuit het buitenland naar Spanje. 

Of en wanneer er weer gevlogen gaat worden is niet alleen afhankelijk van de Spaanse regering maar ook van andere landen binnen de EU en van de luchtvaartmaatschappijen. Op dit moment biedt KLM dagelijkse vluchten  aan naar en vanaf Amsterdam op Barcelona en Madrid.

Kan ik Spanje verlaten over de weg?

Ja, je kunt Spanje verlaten. Dat kan over de weg met het eigen vervoer waarbij je eventueel rekening moet houden met de grenscontroles bij de Franse en Belgische grens. Om door Frankrijk te mogen rijden dien je per persoon een ingevuld document bij je te hebben waarop staat waarom je door Frankrijk reist. Dat document is ook digitaal in te vullen op de tablet of smartphone.

Meer informatie lees je HIER.

Zijn de bezienswaardigheden in Spanje open?

Vanaf Fase 1 mogen musea open met gereserveerde plaatsen en met een-derde (33%) van de toegestane capaciteit. Culturele activiteiten in gesloten ruimten (interieur) mogen plaatsvinden met minder dan 30 aanwezigen. Culturele activiteiten in de open lucht (exterieur) mogen plaatsvinden met minder dan 200 aanwezigen die plaats moeten nemen op gereserveerde stoelen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.