skip to Main Content
Spaanse privacywaakhond legt Facebook een boete van 1,2 miljoen euro op

Spaanse privacywaakhond legt Facebook een boete van 1,2 miljoen euro op

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Facebook heeft straf gekregen van de Spaanse privacywaakhond AEPD en geeft het sociale netwerk een geldboete van 1,2 miljoen euro voor in totaal drie overtredingen. Facebook heeft namelijk zonder de gebruikers goed te informeren en zonder toestemming te vragen gegevens verzameld die het bedrijf voor reclamedoeleinden gebruikt. Deze gegevens werden niet alleen verzameld via de eigen website maar ook via de social plug-in voor de like-duimpjes waar mensen op kunnen klikken om aan te geven als ze een artikel of iets leuk vinden.

De toezichthouder AEPD heeft Facebook nu een boete gegeven voor drie grote overtredingen waarvan men er een als zeer ernstig ziet. Via de eigen Facebook website werden gegevens verzameld die Facebook daarna gebruikte voor reclamedoeleinden. Datzelfde gebeurde ook door middel van de plugin waarmee lezers op websites van derden kunnen klikken om aan te geven of men iets leuk vindt of niet. Op die manier kon Facebook achterhalen wat de gebruikers leuk vinden en waar de interesses liggen om zo beter gericht reclame te kunnen laten zien.

De privacywaakhond ziet het als zeer ernstig dat Facebook zonder expliciete toestemming te vragen gegevens verzameld van internetters en beboet het bedrijf daar dan ook voor met een geldsom van 600.000 euro. Voor twee andere overtredingen kreeg Facebook tweemaal 300.000 euro als boetes opgelegd waardoor de totale boete komt op 1,2 miljoen euro.

Facebook heeft al aangegeven in hoger beroep te gaan aangezien het bedrijf zegt zich netjes aan de regels te houden, regels die gelden in Ierland waar het hoofdkantoor van Facebook gevestigd is. De regels van Ierland zijn echter niet hetzelfde als in Spanje. In andere landen zoals Nederland, België, Duitsland en Frankrijk lopen soortgelijke zaken tegen Facebook dus Spanje staat er wat dat betreft niet alleen voor.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Facebook begon als een origineel project, maar gaat steeds minder respectvol om met de gegevens van de gebruikers. De boetes zijn meer dan welverdiend maar het zijn belachelijk lage bedragen Voor een bedrijf als Facebook.

  2. Wat een gigantisch misdrijf. Ongehoord, schandalig…………..De corruptelingen beboeten de andere ‘corrupteling’. Heb je toch wel wat boter op je hoofd.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken