In verband met het coronavirus wordt ibuprofen afgeraden

In verband met het coronavirus wordt ibuprofen afgeraden
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran adviseert om paracetamol te gebruiken als je koorts hebt. Hij heeft gewaarschuwd dat het gebruik van ibuprofen en andere ontstekingsremmende geneesmiddelen de coronavirusinfectie kan verergeren. Daarom raadt hij mensen met koorts aan om paracetamol te gebruiken. De Spaanse autoriteiten zijn het daar niet mee eens.

In een bericht op zijn officiële Twitter-account waarschuwt Véran dat ‘het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen (ibuprofen, cortison …) een factor kan zijn bij het verergeren van de infectie. Als je koorts hebt, neem dan paracetamol. Als je al ontstekingsremmende medicijnen gebruikt of twijfel, raadpleeg dan uw arts ‘, heeft hij aanbevolen.

Volgens de Franse minister dienen personen die reeds ibuprofen nemen advies te vragen aan een arts. Franse dokters hebben laten weten dat diverse met name jonge patiënten zonder een medische voorgeschiedenis op de intensive care zijn beland. Volgens de Franse kranten zouden deze personen in de beginfase van de ziekte ontstekingsremmers genomen hebben.

Een middel als ibuprofen verhoogt het aantal ACE2-receptoren, waardoor het virus makkelijker je cellen kan binnendringen. Dat blijkt uit een studie die in vakblad The Lancet verscheen.

Spanje

De Spaanse Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS), onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, heeft op zondag verklaard dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat ibuprofen de COVID-19 infectie verergert, evenals andere niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen. Daarom ziet men in Spanje geen redenen voor patiënten die chronisch met deze medicijnen worden behandeld om deze te onderbreken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.