skip to Main Content
Rajoy en Catalaanse advocaten waarschuwen dat Puigdemont geen Skype regiopremier vanuit België kan zijn

Rajoy en Catalaanse advocaten waarschuwen dat Puigdemont geen Skype regiopremier vanuit België kan zijn

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het is de eerste keer dat de Spaanse minister-president Mariano Rajoy het hardop zegt maar de naar België gevluchte afgezette regiopremier Carles Puigdemont kan niet via Skype, Facetime, WhatsApp of welke andere telematische vorm dan ook tot de nieuwe regiopremier van Catalonië gekozen. Of Puigdemont komt naar Spanje met alle gevolgen van dien (arrest) of artikel 155 blijft gehandhaafd.

Deze woensdag 17 januari is het zover, dan weten de Catalanen wat Carles Puigdemont gaat doen. Komt de in eigen ballingschap (hij heeft er zelf voor gekozen om naar Brussel te vluchten) in België levende afgezette regiopremier Puigdemont wel of niet terug naar Catalonië om beëdigd te worden als nieuwe regiopremier, als het Catalaanse Parlement daarvoor stemt. Zelf heeft Puigdemont het meerdere keren geroepen maar tot op de dag van vandaag blijft het bij woorden.

Terwijl Puigdemont en zijn politieke partij PDeCAT en JxCat blijven beweren dat een telematische stemming in het Catalaanse Parlement, dus een aanwezigheid van Puigdemont via een videoconferentie op een beeldscherm of dat iemand anders zijn stem uitbrengt, volgens de Catalaanse wetten rechtsgeldig is, hebben de advocaten van de Generalitat de Catalunya en van het Parlement anders daarover geoordeeld en het ten strengste afgeraden omdat het niet rechtsgeldig is.

Advocaten

De “letrados” ofwel advocaten van het Catalaanse Parlement hebben al vaker laten zien dat ze het niet eens waren met de manier waarop de separatistische partijen het “proces” voerden en de eigen Republiek probeerden te verklaren. Nu komen de advocaten met nog een mokerslag door aan te geven dat een aanwezigheid van Carles Puigdemont in het Catalaanse Parlement via videoconferentie uit België niet is toegestaan en absoluut niet rechtsgeldig is. Daarnaast zeggen de advocaten dat het delegeren van stemmen aan andere personen van de niet aanwezige parlementsleden vanwege de vlucht in België of gevangenschap, niet is toegestaan en ook niet rechtsgeldig is. Zonder deze stemmen is er geen separatistische meerderheid in het Catalaanse Parlement. In alle gevallen dienen de betrokken personen persoonlijk aanwezig te zijn.

Dat is voor Puigdemont en alle andere parlementariërs die niet aanwezig kunnen zijn in het Catalaanse Parlement een mokerslag. De grootste partner ERC heeft al eerder aangegeven dat zij zullen luisteren naar het oordeel van de advocaten en het is deze partij die nu moet beslissen wat ze gaan doen. Zij hebben in principe een kanshebber voor het premierschap gehad en dat is Oriol Junqueras maar die zit nog steeds in de gevangenis. Daarna was het Puigdemont die door hen gekozen werd als kandidaat maar ook dat zal dus nu niet gaan, tenzij hij naar Catalonië komt en riskeert meteen gearresteerd te worden. ERC moet dus op zoek naar een plaatsvervanger voor Junqueras en Puigdemont, en dat moet voor 17 januari.

Madrid

Ook vanuit Madrid komen er negatieve geluiden en wordt nu ook duidelijk door Mariano Rajoy aangegeven dat als Puigdemont vanuit België via Skype of welk middel dan ook probeert als nieuwe regiopremier gekozen te worden, hij daar niet in zal slagen en artikel 155 van kracht zal blijven. De controle vanuit Madrid over de politieke instanties in Catalonië wordt pas opgeheven als er aan alle wetten wordt voldaan.

Daarnaast is rechter Pablo Llarena ook niet echt te spreken over de handelswijze van Puigdemont die opdracht had gegeven aan een van zijn advocaten om via de telefoon contact met hem te zoeken om over een “deal” te praten. Dat is niet goed gevallen bij de rechter van het Hooggerechtshof.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. @Ronaldo Haasnoot; Na het lezen van uw – nogal vooringenomen – bericht, zit ik met enkele vragen.
  Heeft u de jurisprudentie waaruit blijkt dat het toepassen van art.155 onwettig is?
  Waar staat staatsrechtelijk beschreven dat art.155 wordt opgeheven, zodra een verkiezing heeft plaatsgevonden?
  Wie heeft het 1-O referenda onwettig verklaard?
  In welke EU landen worden de Raden voor rechtspraak niet door de politiek samengesteld?

 2. Lijkt mij toch een bijzondere situatie ontstaan. Ik ben geen Spanje-kenner en volg sinds november uit democratische interesse deze website om beter op de hoogte te zijn.
  Maar ik vraag me nu toch af hoe onafhankelijk en niet-gepolitiseerd de Spaanse rechters zijn?
  Rayon beloofde bij de Spaanse bestuurlijke ‘bezetting’ van Catalonië – n.a.v. de in haar ogen onrechtmatig referendum – na de Catalaanse verkiezingen zich terug te trekken ten gunste van een nieuw gekozen Catalaanse regering…
  Nu wordt via een juridisch steekspel gepoogd dat te voorkomen. De EU heeft mot met Polen omtrent een gepolitiseerde rechtsysteem. Worden Spaanse rechters in deze nu ook niet gepolitiseerd ondertussen?
  Afgezien van de vraag of een seperatische regering wenselijk is of niet – voor een buitenstaander verbaast mij deze berichtgeving op deze site ten zeerste…
  Lijkt mij juridische ‘muggenzifterij’. Met als politieke opzet deze – wellicht nu illegaal wordende ‘bezetting’ (er zijn immers verkiezingen geweest) – te bestendigen, omdat de verkiezingsuitslag Rayon niet bevalt – en rechtens te ‘legaliseren.’ In hoeverre lijkt u nu echt de Spaanse rechters en het systeem vrij van gepolitiseerde uitspraken? Onafhankelijk voor alle Spanjaarden (ook de Catalanen) en politieke partijen en hun doeleinden?

 3. Ondanks alle corruptie (is de pathologische leugenaar Mark Rutte dan soms zelf niet de rubbervleesgeworden manifestatie van kiezerscorruptie?) zie ik Spanje toch nog steeds als een naar meer volwassenheid groeiende rechtstaat. Bewonderenswaardig. Genot om in te leven. Puizemond en zijn separatistische Catalaanse bende proberen chaos te veroorzaken, want in chaos zien ze hun kansen. Rajoy is niet mijn partijman, maar dit gezeik van twee miljoen idioten in Catalonië pakt hij goed en weloverwogen aan.

 4. De man denkt alleen aan zijn eigen hachje, onder het mom van het volk heeft voor mij gekozen, dus moet ik beëdigd worden. Ook al moet hiervoor de reglementen anders worden geïnterpreteerd of desnoods ad hoc bijgesteld om zijn voortvluchtige status te legaliseren.
  Momenteel is het parlementaire stelsel gegijzeld door zijn doen, dus moet er tot morgen gewacht worden welke kandidaten gaan verschijnen in het parlement.

  Charlie Hebdo vergelijkt hem met een haatprediker aangetast door zijn vluchtoord;
  https://cdn.20m.es/img2/recortes/2017/11/17/582598-569-659.jpg

 5. De seperatisten hebben meer dan eens bewezen dat ze lak hebben aan alle wetten die tegen hun ideologie zijn. Dus ze zullen gewoon van Puigdemont een Skype-president maken.

 6. Toch wel erg eenzijdig, jullie openingszin: “Deze woensdag 17 januari is het zover, dan weten de Catalanen wat Carles Puigdemont gaat doen.” Alsof alles draait rond die regioverrader en nu ook medeverantwoordelijke in de recente fraude.
  Wat me serieus tegenvalt is het ogenschijnlijke tamme vertoon van de andere partijen m.n. C’s. Of laat men liever het weer tot een crisis komen om dan verontwaardigd te doen. Ik heb gisteren Rajoy die toespraak zien doen en hij klonk erg kordaat: “no way”. Waarom die afwachtende houding van de anderen? Ze krijgen zelfs via nationale opiniepeiling het voordeel van een nationale premier. Als de aanhang van Tabernia zo groot is, waarom niet krachtdadig, democratisch zijn kandidatuur stellen en regering vormen? Als ze er niks van terecht brengen zou dit in het grotere Spanje wel eens kunnen tegenvallen.
  Ik ben in ieder geval niet voor het zoveelste mediacircus van morgen van “zal hij of zal hij niet”. Er begint serieus sleet te komen op die plaat!!!!!!!!!!!!

  1. We wachten inderdaad in spanning af, want de C´s zijn wel degelijk bezig achter de schermen. Hun lijsttrekker was gisteren op de nationale televisie en zij gooit niet zo maar het bijltje erbij neer. Oftewel, ze heeft overal lijntjes uit liggen om te kijken of ze toch voor een enorme stunt kunnen zorgen.

   Puigdemont gaat niet komen, zoals het ERC en deel van zijn eigen achterban inmiddels roepen, de man moet ophouden met zichzelf belangrijker vinden dan zijn volk. En zo is het natuurlijk. Hij voert show naar show op en krijgt volop een podium van zijn NVA broeders, maar na morgen is het gewoon over en sluiten.
   Dan kan hij nog zoveel op Twitter zetten als hij wil, maar hij krijgt er niets mee gedaan. De eigen advocaten van de regio regering, naar wie ze normaal om advies gaan, zeggen dat wat hij wil, domweg niet kan. Hij denkt van wel.

   Als ze nu gewoon in het parlement vertikken om hem per scherm ¨erbij¨ te laten zijn, dan is het snel gedaan met dit gedoe! Er is geen meerderheid te vinden die het gaat accepteren, dus hij heeft geen poot om op te staan.
   Doet hij het wel zo, dan verliest hij nog meer van zijn geloofwaardigheid dan hij al heeft verloren. De man is een karikatuur van zichzelf geworden, die geloof heeft alleen in zichzelf en nergens anders in.

   Weg ermee.

 7. Misschien is het maar beter dat die niet komt, dan is het eindelijk afgelopen met hem en zijn gedoe en kunnen verstandige mensen eindelijk verder met het regeren van hun regio.
  Dat lijkt me nu het aller belangrijkste, niet wat de heren willen, maar wat de wet zegt en wat goed is voor het volk.
  Als bevolking zit je toch niet op een Skype clown als president te wachten.
  Zie het al gebeuren in Nederland, dat Rutte zegt dat hij vanaf nu vanuit zijn huis het land gaat regeren…..

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken