skip to Main Content
Low cost vliegmaatschappijen in Spanje verdienen steeds meer met de extra service kosten

Low cost vliegmaatschappijen in Spanje verdienen steeds meer met de extra service kosten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De low cost vliegmaatschappijen worden steeds groter en steeds bekender waarbij steeds meer mensen kiezen voor een lage kosten budget vliegmaatschappij. Noem ze maar op: Ryanair, Easyjet, Vueling, Norwegian en ook Transavia. Er zijn er meer dan genoeg en allemaal hebben ze enkele overeenkomsten. De tickets moeten zo goedkoop mogelijk, de punctualiteit moet zo goed mogelijk en bij alle maatschappijen moet je extra betalen als je iets extra wilt hebben.

In Spanje is het al zover dat een van de twee passagiers met een low cost vliegmaatschappij naar Spanje komt. Een van de grootste en meest bekende is natuurlijk Ryanair, een maatschappij waar je van houdt of niet. Velen miljoenen vliegtuigpassagiers maken jaarlijks gebruik van de vliegtuigen van Ryanair om zo goedkoop mogelijk te vliegen tussen Nederland/België en Spanje en vice versa. Een andere grote maatschappij, met name in Spanje, is Vueling. Dan hebben we ook nog Easyjet en Norwegian en nog tientallen anderen die allemaal hun eigen kenmerken hebben, net zoals het Nederlandse Transavia.

Een ding hebben ze echter gemeen: de kosten voor alles wat je extra wilt hebben. Stoelen reserveren, als eerste in het vliegtuig, koffers meenemen, verzekeringen, autohuur, uitprinten van boarding pass etc. Wil je geen gebruik maken van deze extra services dan betaal je daar ook niet voor. Eigenlijk heel logisch natuurlijk. Toch wordt er vaak veel geklaagd over deze extra kosten die voor velen – nu nog steeds – als verrassing komen.

Bij het reserveringsproces wordt je via verschillende stappen naar het einde geleid waar je de geboekte reis dient te betalen. Op zich moet dat proces niet al te moeilijk zijn, als je goed leest, niet te snel klikt en goed kijkt waar wel of geen vinkje staat. Als je daar allemaal op let en alle informatie aandachtig leest ben je dus ook op de hoogte van alle kosten, de gebreken en wat je niet zult krijgen of wel extra bijgeboekt.

De meest bijgeboekte extra services zijn de koffers of extra bagage, prioriteit instappen en het reserveren van stoelen. Hieronder een kort overzicht met daarbij ook de kosten voor de maatschappijen Ryanair, Easyjet, Vueling en Transavia. Overigens zijn alle prijzen hieronder vermeld geldig voor enkele reizen en afhankelijk van de route die gevlogen wordt.

Koffers

Bij alle vliegmaatschappijen mag je een handkoffer meenemen en in het geval van Ryanair ook een extra tas (vroeger niet en moest alles in de koffer). Bij andere vliegmaatschappijen mag je slechts een stuks bagage meenemen en moet je voor de extra koffers betalen. Koffers bijboeken is zeker niet goedkoop zoals bij Easyjet kan een koffer van 20 kilo al snel 60 euro kosten, al is de standaard prijs gelegen tussen de 16,90 en 39 euro als je dit van te voren online inboekt of 47 tot 60 euro als je dat op het vliegveld doet. Bij Ryanair liggen die prijzen tussen de 15 en 60 euro voor 20 kilo tassen/koffers en 10 tot 50 euro voor 15 kilo tassen/koffers. Bij Vueling kost een koffer tussen de 10,99 en 29 euro als je dat online inboekt en tot 35 euro als je dit op het vliegveld bijboekt. Bij Transavia kun je koffers meenemen tegen verschillende prijzen, afhankelijk van de kilo’s zoals 15 kg tussen de 9 en 28 euro, 20 kg tussen de 13 en 35 euro of 25 kg tussen de 17 en 42 euro als men online de koffers inboekt. Doet men dit op de luchthaven dan zijn de kosten respectievelijk 30, 40 en 50 euro.

Slimmeriken hebben daar natuurlijk alweer oplossingen voor gevonden door hun extra koffer via een transportdienst te laten vervoeren. Een pakket (of koffer) tussen de 10 en 20 kilo om te versturen ongeveer 30 euro wat soms goedkoper is dan de koffer meenemen met het vliegtuig. Dit geldt dan hoofdzakelijk voor trajecten binnen Spanje. Ons is onbekend of Nederlanders en Belgen ook hun koffers met een pakketdienst naar Spanje laten brengen (iemand?) 🙂

Stoelen

Wil je een specifieke stoel zonder te duwen en trekken en zeker weten dat je bijvoorbeeld in het gangpad zit, bij het raam of bij de nooduuitgang, dan kun je tijdens het boekingsproces een stoel reserveren. Deze kosten lopen uiteen van 2 tot 11 euro bij Ryanair, tussen de 2,99 en 27,99 euro bij Easyjet en tussen de 2,99 en 30,99 euro bij Vueling. Deze kosten zijn afhankelijk van de plaats (achter, midden of voor) en of je dit boekt bij de online boeking of extra op het vliegveld, wat altijd duurder is. Bij de duurdere stoelen (11 en 7 euro) krijg je bij Ryanair automatisch de “prioriteit” erbij ofwel het als eerste instappen. Dat geldt ook voor Easyjet waar dit Speedy Boarding heet en inclusief is bij de duurdere tarieven terwijl bij Vueling het mogelijk is om een Priority stoel te boeken met prijzen tussen de 12,99 enr 30,99 euro. Bij Transavia kun je stoelen reserveren wat tussen de 4 en 21 euro kost, afhankelijk van de plaats in het vliegtuig en beenruimte die men krijgt.

Overigens wordt er bij over Ryanair veel geklaagd dat passagiers die geen stoelen van te voren reserveren willekeurig door het vliegtuig worden geplaatst zonder dat ze bij elkaar zitten. Volgens Ryanair is daar geen sprake van maar lezers van SpanjeVandaag melden vaak van wel. Dat kan natuurlijk vermeden worden door een stoel voor slechts 2 euro te reserveren, voor sommigen een logische stap voor anderen misbruik.

Als eerste instappen

Net zoals de koffers en het reserveren van stoelen is het “prioriteit” instappen erg populair bij de extra services die men kan bijboeken. Het als eerste in het vliegtuig instappen heeft zo zijn voordelen. Zo heb je een speciale rij waar je in kunt staan, mag je vooraan de rij wachtende mensen staan als je naar het vliegtuig loopt, mag je dus als eerste het vliegtuig in (wat rustiger is dan het duwen en trekken) en weet je zeker dat je plaats hebt voor je handbagage die je dan ook boven je eigen stoel kunt plaatsen, wel zo makkelijk. Uiteraard zit aan deze service een prijskaartje.

Bij Ryanair kost de prioriteit 5 euro, tenzij je een stoel boekt voor 7 of 11 euro waar de prioriteit al inclusief is. Bij Easyjet heet de prioriteit Speedy Boarding wat niet los gekocht kan worden maar inclusief is voor de duurdere stoelen met prijzen tussen de 10,99 en 27,99 euro. Ook bij Vueling kan het Prioriteit instappen alleen geboekt worden samen met een Priority stoel met prijzen tussen de 12,99 en 30,99 euro. Bij Transavia kun je (zover wij weten) niet extra betalen om als eerste in te stappen (iemand?) 🙂

Huisdieren

Er worden steeds meer huisdieren meegenomen op vliegtuigen en daar dient men ook extra voor bij te betalen en het is niet bij alle vliegmaatschappijen mogelijk of toegestaan. Ryanair heeft een vast beleid dat zij geen huisdieren meenemen. Bij Easyjet mogen ook geen honden mee in het vliegtuig terwijl dat bij Vueling wel is toegestaan voor 25 euro binnen Spanje en 40 euro internationaal en op de Canarische Eilanden. Vueling accepteert alleen kleine honden tot 8 kilo die in een erkende reiskennel in de cabine mogen worden meegenomen.

Van de low cost vliegmaatschappijen is Transavia het meest diervriendelijk. Bij de Nederlandse vlieger mag je huisdieren tot 10 kilo meenemen in de cabine waarbij deze in een kennel moeten zitten en dit 40 euro kost. Als het huisdier in het ruim wordt vervoerd kost dat 60 euro waarbij het huisdier samen met de kennel niet zwaarder mag zijn dan 75 kilo. Er zijn wel beperkingen wat betreft het aantal dieren zoals maximaal 4 in de cabine en maximaal 2 in het laadruim. Ook mogen bij Transavia ook niet alle dieren zomaar mee.

Nog tips of aan- of opmerkingen? Heb je meer informatie voor ons of hebben wij iets niet correct vermeld? Laat dit ons dan weten door een reactie te plaatsen onder het artikel.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 27 reacties
 1. Ryanair…………………….I love it. Lieve mensen. Fijne nieuwe vliegtuigen met een fatsoenlijke En beenruimte genoeg. En laten we eerlijk zijn, wie vliegt er niet graag voor een paar tientjes en bij direct boeken stoel 27 voor 2 euro. Lieve mensen, waar gaat dit allemaal over.
  Vlieg gezellig met KLM en je hebt meteen en embolie in je benen omdat die daar helemaal klem zitten in die krapte op de intercontinentale vluchten. Zie wat je daarvoor betaalt en als je iets op de grond laar vallen is er geen ruimte om je te bukken.

 2. Wat vinden we klagen toch fijn: 2500km vliegen voor minder dan 50 euro, naast de gratis 10kg en de gratis handtas bij Ryanair ook nog eens 20 kilo bagage mogen meenemen voor een prikje. Stuur het maar via de post of via koerier, dan hou je je klaagklep vanzelf. Boek een dure vlucht die bij je vermeende status past, dan komt je ware aard pas echt naar boven. Immense aantallen zeurpieten die toch steeds weer lekker voor “bijna” niks vliegen, en dan de zon van de hemel klagen. Stelletje azijnpissers. Wordt eens wat positiever, of hou je gedeisd en schrijf nooit meer “en publique”.

 3. Wij vliegen al een aantal jaren met Ryanair zeker 6 x per jaar NL/Spanje v.v. en nooit problemen gehad. Ook een keer met Transavia en en een keer met Vueling gevlogen. Beide keren met vertraging en bij Vueling minder beenruimte en bij beide maatschappijen kan de rugleuning naar achter zodat je nog minder ruimte hebt als de passagier voor je dit doet. Er wordt regelmatig afgegeven op Ryanair en zijn services, maar als je alles goed vooraf door leest weet je waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten. Wij zijn flexibel in de data van vliegen dus kijken we wat de interessantste prijs is en boeken altijd meer beenruimte en priority erbij dat kost dan 20,00 euro meer maar dan heb je een vaste plaats, priority en altijd plaats voor je handbagage. Begin juli naar NL gevlogen voor 44,99 p.p. dat is all-in met vaste plaats, priority en meer beenruimte. Wat heb je dan te klagen! en……bijna altijd op tijd. Gemiddeld vliegen wij tussen de 40,00 en 60,00 p.p. maar wij hebben alleen handbagage. Ryanair is voor ons de beste keuze en ze zijn duidelijk in hun informatie. Je weet van te voren waar je aan toe bent en wat je krijgt waarvoor je wel of niet wilt betalen.

 4. Mijn voorkeur gaat uit naar Tui en Vueling en vlieg 4x/jaar.
  Met deze maatschappijen nooit problemen gehad. Betaal liever ietsje duurder en met de glimlach te landen want alles is probleemloos verlopen.
  Over Ryanair ben ik niet te spreken.

 5. Remco, Transavia biedt inderdaad (nog) geen priority boarding, maar overweegt dit inmiddels wel, vanwege het grote aantal mensen die deze suggestie al eens hebben gedaan.
  Wat het vervoer van huisdieren betreft, nog even het volgende. Dieren tot 10 Kg mogen inderdaad in de cabine vervoerd worden. Deze moeten altijd onder de stoel voor je geplaatst worden. Dat biedt dus wat restricties voor een eventuele kennel, want die zijn meestal net iets te hoog. Er zijn echter ook draagtassen met venster, die daar beter voor geschikt zijn en ook worden toegelaten. Maar wel even de speciale pagina over dierenvervoer bij Transavia doorlezen! Bovendien kun je met een huisdier ook geen stoel met extra beenruimte reserveren, want juist bij deze rijen kan/mag je niets onder de stoel voor je zetten.
  Verder weer een zeer waardevol artikel, waar je toch voor sommige zaken grote prijsverschillen ziet tussen de verschillende organisaties!

 6. Ik vlieg al jaren met BX Airlines; vorig jaar 2X met Vueling gevlogen (véél minder plaats voor de benen en zelfde prijs als BX Airlines) Bij BX Airlines geen verrassingen, je kan kiezen uit 3 tarieven; handbagage 12kg of koffer van 23kg + 12kg handbagage of businesstarief – en honden mogen hier ook mee, in het vliegtuig én in het ruim, wat interessant is, aangezien ik als vrijwilligster voor ACE honden meeneem naar België, bij Vueling is dit niet mogelijk!

 7. Vlieg zowel met Transavia als Ryanair naar Spanje en Kreta. Wat Berend over de reservering van stoelen schrijft klopt v.w.b. de prijs van 4,00 maar is niet verplicht. Instap prioriteit kent Transavia niet, maar Ryanair wel. Verschillen zijn niet zo enorm maar Transavia heeft mijn voorkeur vanwege de toch betere service m.n. voor mijn vrouw die met rollator loopt. Niets dan lof hiervoor!

 8. Een pakket versturen naar Spanje kan je goedkoop doen via een Kialapunt. Je betaald slechts 14.90 Euro voor 15 kg. Je moet wel een een dag of 6 wachten, eer het op het door jou gekozen adres aankomt. Dit is een dienst die aangeboden wordt in Belgie, ik weet niet of die elders bestaat. Even opzoeken !!.

 9. Met de nederlandse post naarGran Canaria pakt 20 kilo 30 euro van Gran Canaria naar Nederland 20 kilo 72 € een weze van verschil de Correos Spanje Canaria tel uit je winst neem maar met vliegtuigje mee john vrom canaria

 10. Ik weet niet wat het probleem is heb nooit geen last niet met Transavia en niet met Ryanair. Die ook meestal gebruik. Vanaf Sevilla ligt mijn retour prijs altijd tussen de 50 en 100 euro . Welke van de twee ik neem ligt meestal aankomst en vertrek tijden aan Nederlandse kant. Zo vlieg ik wel eens met de ene heen en met de andere terug. Of kom aan in Eindhoven aan en vertrek vanaf Schiphol.
  Ook kijk ik altijd even of er goedkope treinkaartjes te koop zijn. Zowel in januari en nu pas geleden van 7 t/m 17 juli via internet twee enkele reizen gekocht voor €20,50 dus €10,25 enkele reis. Toch leuk mee genomen als je van Eindhoven naar Leeuwarden wat normaal tegen de 27 euro aan ligt.

 11. Ben het met Ad eens als je er even de tijd voor neemt hoeft het niet duur te zijn, vooral als je ruimschoots van te voren boekt. Ik reis meestal alleen en je hoeft helemaal niets extra’s te betalen, anders waarschijnlijk. je als met een groep reist of met kleine kinderen en je niet de kans wilt lopen om niet naast elkaar te zitten en dan is het handig om wel dat kleine bedrag te betalen. Bij Transavia zijn er ook plaatsen waar je niets extra voor hoeft te betalen, die zijn meestal grijs gekleurd. En als je je aan de voorschriften van de bagage houdt wat cabine bagage betreft heb ik daar ook nog nooit problemen mee gehad, niet bij Ryanair of Transavia!

 12. Van bovengenoemde prijzen klopt niet veel.
  Wij reizen veel en in verschillende periodes.
  Afwisselend met Ryanair of Transavia.
  Hangt er vanaf wat ons het beste uitkomt qua tijd, niet de prijs.
  Bij Ryanair zitten wij graag 1e rij.
  Prijs
  1e rij 15 of 20 euro.
  Afhankelijk van periode.
  Reserveren dit bij aankoop ticket.
  Voor Ryanair moet ingecheckt zijn en je
  tickets uitdraaien VOOR je naar de balie gaat om je ruimbagage af te geven.
  Check je laat in en
  neem je geen stoelreservatie dan krijg je toegewezen plaatsen, de
  overschot zeg maar.
  Zijn er nog plaatsen naast elkaar dan krijg je die heus wel
  toegewezen, maar wie laatst komt, laatst maalt, dus de
  overschot.
  Dus plaats kopen aan balie kan niet.
  Alles staat al op je geprinte ticket.

  1. De pijzen zijn van de websites van de vliegmaatschappijen afgehaalf, zie de dikgedrukte links in het artikel. We hebben niet alle extra kosten vermeld in dit artikel

   1. Klopt, op website krijg je prijzen te zien, maar die zijn niet helemaal juist, denk afhankelijk van wanneer je vliegt , de prijzen kunnen daarom toch wel verschillen, maak daar ook geen probleem van.

    1. Staat er ok bij … prijzen afhankelijk van de route en ik neem aan tijd van het jaar. Maar we kunnn niet alles vermelden he

 13. Wat wil men nu ? Goedkoop vliegen met cabine bagage naar Spanje ?. Ja dat kan maar bij Transavia veel gezeur over een hand tas, bij Vueling niet , daarbuiten ook vriendelijker cabine personeel!

 14. Als je naast elkaar wil zitten , en daar dan geen 6 euro voor over heb .
  Heb je zeker geen reden toto klagen.
  Wij vliegen 15 keer per jaar met ryanair.
  Ok met boeken van stoelen, dus 6 euro extra ……en alleen handbagage.
  Nooit problemen …..
  Maar ja …..als je voor en dubbeltje op de eerste rij wil zitten ?????

 15. Kan niet oordelen over andere maatschappijen maar als ik dit allemaal hoor en lees heb ik toch mijn bedenkingen, het is niet de eerste maal dat ik dergelijke negatieve dingen lees over bv. Ryanair of andere maar ik veroordeel dit zeker niet omdat ik er geen ervaring mee heb.
  Misschien is het allemaal een beetje overdreven als je de lijst moet invullen en zeker niet mag missen of anders….betalen!
  Ja, het is misschien een trukendoos van de maatschappijen.
  Wij vliegen altijd met TUI fly, altijd een vaste prijs, altijd plaats naast elkaar, enfin nooit geen problemen gekend.
  Weet niet of andere maatschappijen zoveel goedkoper zijn, we boeken namelijk altijd een tijdje op voorhand en zo duur is dit dan niet dus geen probleem voor ons.

  1. ik vloog altijd met Ryanair, prijs /kwaliteit ok, maar nu met Tui. Iets duurder dan Ryanair maar ze vliegen wel op Deurne.
   Overigens niets dan goeds over Tui. Ontspannen, kleinere vliegtuigen,goede service.

   1. emma c ik weet niet wat je met kleinere vliegtuigen bedoeld . Echt kleiner dan Ryanair en transavia die bijna op ale Spaanse luchthavens vliegen zijn er geloof ik niet.
    Daarbij komt de Tui alleen maar op een paar populaire luchthavens vliegt en dan nog niet eens regelmatig of dagelijks of met vaste lijn diensten.
    Daar bij komt dat Transavia en Ryanair ook in de winter nog veel van deze vliegvelden blijft vliegen . Dan Tui en ook de Spaanse Vueling verdwenen of je moet met Vueling tussen stop maken om in Amsterdam te komen behalve vanaf Barcelona of Madrid.

    1. Die kleinere toestellen zijn er wel .
     Geen 2 rijen met 3 stoelen maar 2 rijen met 2 stoelen.
     En die vliegen inderdaad van Deurne ( Belgie)

     1. Tui vliegt vaak met Embraers gemaakt in Brazilie. Het zijn klijnere vliegtuigen +/- 100 plaatsen met 2 rijen van 2 stoelen. Ze Vliegen op12.000m hoogte, dus 2.000m hoger dan Boeings of Airbussen. Om die reden zijn ze ongeveer 20 minuten sneller dan de vliegtuigen die op 10.000m Vliegen.

    2. Ryanair 2 x 3 stoelen, Tui 2 x 2 stoelen. De vliegtuigen van Tui zullen langer zijn (grapje).
     Deurne is de perfecte luchthaven voor mij qua afstand naar huis.
     Bovendien, mooie luchthaven en zeer redelijke horecaprijzen.

 16. Het blijft een hele optelsom, met allerlei losse eindjes. Als je vaker met een maatschappij vliegt weet je meestal wel waar je mee geconfronteerd wordt. Zo vliegen wij eigenlijk alleen nog maar met Transavia.
  Naar onze ervaring is het de club met de minste losse en open eindjes en eigenlijk nooit gezeur bij inchecken. Die 21 euro voor een stoelkeuze kan ik niet thuisbrengen. Volgens mij is de duurste optie 10 euro en dan heb je dus extra beenruimte. Bij Transavia moet je volgens mij een stoel kiezen (min.
  €4,-) bij het boeken (ik heb nooit anders gezien). Iedereen een gereserveerde stoel en een prioriteitpas oid dus onzin. Je kunt er in ieder geval geen kopen. We hebben dat bij Ryanair wel eens anders gezien. Nog net geen gevecht om een plaatsje (overigens met of zonder prioriteit).
  Een fiets vervoeren kan ook een (behoorlijk) verschil opleveren. Transavia 44,- en Ryanair 60,-. Zo zullen er nog wel meer verschillen zijn.

 17. En zo blijkt dus dat ” goedkope” maatschappijen, helemaal niet zo goedkoop zijn.
  Het is gewoon één grote marketingtruc. Je boekt een zg goedkoop ticket en daarna wordt je gebombardeerd met e-mails of je bepaalde extras wilt hebben om zo het ” vakantiegenot” te verhogen.
  Iets waar ik al heel lang voor waarschuw hier.
  Het meest gehaaid hierin in Ryanair , waar je zelfs bij de incheckbalie mag afrekenen als je naast elkaar wilt zitten. Volkomen belachelijk natuurlijk.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken