skip to Main Content
Grote loonbelasting verschillen tussen de Comunidad de Madrid en Catalonië

Grote loonbelasting verschillen tussen de Comunidad de Madrid en Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De autonome deelstaat Catalonië is de regio in Spanje waar de personen die het minste verdienen het meeste aan loonbelasting betalen. In het artikel van de krant El Público worden deze twee deelstaten vergeleken omdat hier de grootste verschillen te vinden zijn. Wat opvalt is dat die personen die gemiddeld 16.000 euro per jaar verdienen het meeste betalen in Catalonië en minder in de Comunidad de Madrid. Personen die meer verdienen betalen in Catalonië uiteindelijk weer minder.

Diegene die in Catalonië een van de meeste voorkomende jaarsalarissen van 16.000 euro verdient betaalt in Catalonië 1.611 euro aan loonbelasting (IRPF) terwijl dat in de Comunidad de Madrid 1.434 euro is, een 12,3% minder dus. Bij een gemiddeld jaarsalaris van 20.000 euro betaalt iemand in Catalonië 2.510 euro terwijl dat in Madrid 2.303 euro is. Bij een jaarsalaris van 30.000 euro betaalt men in Catalonië 5.102 euro en in de Comunidad de Madrid 4.829 euro.

Met jaarlonen van 45.000 en 70.000 euro betaalt men in de regio Extremadura de meeste belasting, te weten 9.822 euro en 19.931 euro terwijl dat in de Comunidad de Madrid 9.306 euro en 18.975 euro is. Vanaf 110.000 euro per jaar is het de Comunidad Valenciana waar de hoogste IRPF wordt geheven terwijl Catalonië de regio is waar men het minste betaalt.

Catalonië is ook de deelstaat waar men de meeste eigen belastingen heft, 18 van de 82 die in heel Spanje door de deelstaten worden geheven. Die extra belastingen, zoals bijvoorbeeld toeristenbelasting of belasting op suikerhoudende dranken, spelen volgens de Belastingdienst echter een kleine rol aangezien het hier om slechts 2,2% van alle belastingen gaat. Het is voor veel autonome deelstaten echter wel een extra bron van inkomsten van belastingcenten die rechtstreeks naar de autonome staatskas gaat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
 1. En zo is Cataliniéç

  En zo is Catalonië groot geworden over de rug van de arme
  Andaluzas .
  Mijn vrouw moest 7 dagen per week werken met 16 uur per dag.
  Toen ze me vertelde wat haar salaris was kreeg geloofde ik het niet
  240 € per maand wel 30 jaar geleden maar wel zwart.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken